Receptek

Sváb máj zsemlegombóccal

Petrányi Piroska receptje

2023. március 3.

Hozzávalók:

A májhoz:

20 dkg sertésmáj

12 dkg sertés vese

8 dkg sertés velő

20 dkg sertésszűz

2 kis fej vöröshagyma

1 db paradicsom

Hegyes erős paprika ízlés szerint

2 dl főzőtejszín

1 csapott evőkanál pirospaprika

1 kávéskanál majoránna (lehetőleg friss, apróra vágva)

2 db babérlevél

1 kávéskanál csemege paprikakrém

1 csipet őrölt kömény

2 csipet őrölt fekete bors

Só és mustár (lehet magos is)

ízlés szerint újhagyma a díszítéshez


A zsemlegombóchoz:

4 db zsemle (szikkadt)

4 dkg vaj

1 közepes fej vöröshagyma

1 csokor petrezselyem

2 db tojás

2 dl tej

20 dkg finomliszt

1 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

feketebors ízlés szerint


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Petrányi Piroska, a csopaki Petrányi Borterasz tulajdonosa osztja meg családi receptjét, amelyet a Borterasz séfje, Bakonyi Milán keltett életre. Piroska sváb családból származik, nagymamájáról édesanyjára, majd rá szállt a recept. A sváb máj minden disznóvágás kedvenc fogása, friss alapanyagból a legjobb!

A májat és a vesét óvatosan megtisztítjuk a hártyáktól, vékony csíkokra vágjuk. A velőt megtisztítjuk, nagyobb darabokra szeleteljük. A szüzet vékonyra csíkozzuk. A hagymát sertészsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a szüzet, kb. fél óráig pároljuk, pirospaprikával, borssal, majoránnával, köménnyel, paprikakrémmel ízesítjük.

Hozzáadjuk a paradicsomot és a hegyes erős paprikát, majd a vesét és további 20-25 percig pároljuk.

Ezt követően előbb a májat, majd a velőt adjuk hozzá, óvatosan átkeverjük, további kb. 10 percig pároljuk. Szükség esetén a végén sertéshús alaplével vagy vízzel felengedjük. Tejszínes habarással behabarjuk, mustárral ízesítjük, ízlés szerint sózzuk.

A zsemléket felkockázzuk, forró sütőben szárazon megpirítjuk. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát vajon megdinszteljük. Tejjel, liszttel csomómentesre keverjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a finomra aprított petrezselyemzöldet, a zsemlekockákat és összekeverjük.

A masszából gombócokat formázunk és enyhén sós vízben kb. 20-25 percig főzzük. Lecsöpögtetés után forró serpenyőben, vajon megpirítjuk.

Tálalásnál a zsemlegombócokra merjük a májas ragut, vékonyra szeletelt újhagymával, hegyes erős paprikával, ízlés szerint tejföllel díszítjük. 

Petrányi Pince , Petrányi Borterasz , sváb máj , disznóvágás , disznótor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra