Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2021. január 18.- 2+2 ek zsír
- 2 fej hagyma
- 20 dkg füstölt szalonna
- 30 dkg kukoricadara
- 1 ek pirospaprika
- só, bors
- 22 levél (kb. 1 fej) savanyú káposzta
- 40 dkg apró savanyú káposzta
- 2 ek (kb. 20 g) szárított vargánya vagy más gomba
A töltelékhez 2 evőkanál zsíron üvegesre dinszteljük, majd enyhén aranyszínűre karamellizáljuk a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott szalonnát, kisütjük a zsírját. Ehhez hozzáadjuk a kukoricadarát, a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük (a dara nyersen marad, a sülés során fő meg).
Előkészítjük a káposztaleveleket, kivágjuk a kemény ereket, hogy szépen tudjuk hajtogatni. Minden levélre kb. 1 púpos evőkanálnyit teszünk a kukoricadarás masszából és becsomagoljuk, de nem henger formájúra tekerjük, hanem nagyon lazán téglalap formára hajtogatjuk. (A dara meg fog dagadni, hely kell neki.)
2 evőkanál zsírral kikenünk egy öntöttvas lábast vagy agyagedényt, az aljára apró káposztát teszünk, arra jönnek a töltelékek, ezt rétegezzük, a legfelső réteg apró káposzta. Tehetünk közé füstölthús-darabokat.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, finomra darabolt szárított vargányát szórunk bele. Lefedjük, és a 100 °C fokra előmelegített sütőben kb. 7 órát sütjük.
Hagyjuk langyosra hűlni. Tejföllel kínáljuk.
zsír , vöröshagyma , pirospaprika , füstölt szalonna , kukoricadara , savanyú káposzta , szárított vargánya gomba