Farkas Richárd receptje
2022. február 3.- 1 db egész házinyúl
- 3 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 ek fűszerpaprika
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 db paradicsom
- 3 db babérlevél, lángon megpörzsölve
- 3 szál kakukkfű
- 1 szál rozmaring
- 2 szem borókabogyó
- só, bors
- 4 ek olaj
- 1 kis doboz tejföl
- 3 ek liszt
Hozzávalók a nokedlihez:
- 30 dkg liszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- víz, amennyit felvesz
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. Az egész nyulat darabjaira szedjük, a belsőségeket megtisztítjuk. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, a nyulat, paradicsomot, rozmaringot és kakukkfüvet is hozzáadjuk, lepirítjuk. Megszórjuk sóval, borssal, fűszerpaprikával és felöntjük a borral, amit elforralunk, majd az egészet felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beledobjuk a borókát és az égetett babérlevelet.
A lisztet, a tojást, a sót összedolgozzuk annyi vízzel, amennyivel ragacsos, homogén masszát kapunk. Amikor a víz forr, szaggatón vagy deszkáról beleszaggatjuk a nokedlit. Újraforrás után leszűrjük, kihűtjük hideg folyóvíz alatt, majd kevés olajjal összekeverjük.
A tejfölből és a lisztből selymes habarást készítünk, hőkiegyenlítéssel a paprikáshoz adjuk, és megfelelő sűrűségűre forraljuk a mártást.
A húst visszarakjuk, pár perc alatt összefőzzük.
nyúl , vöröshagyma , fokhagyma , fűszerpaprika , száraz fehérbor , paradicsom , babérlevél , kakukkfű , rozmaring , borókabogyó , olaj , tejföl , liszt , tojás