Hadarik Rita receptje
2018. május 22.- 40 dkg + 12 dkg tisztított csicsóka
- 1 kis fej salotta hagyma
- 5 dl alaplé
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- 3 g szárított vargánya gomba
- 30 g vaj
- só, szerecsendió, leheletnyi sáfrány
- 80 g párolt lencse
- petrezselyem, olívaolaj
A lencse betéthez bő és sós vízben, babérlevéllel, zsályával pároljunk puhára fél csésze lencsét. 40 dkg tisztított csicsókát vágjunk darabokra, az alaplével, a darabolt hagymával és a szárított vargánya gombával, valamint a tejjel együtt pároljuk puhára.
Amíg a leves párolódik, a 12 dkg tisztított csicsókát vágjunk nagyon vékony karikákra, és bő zsiradékban süssük ropogósra, aranybarnára. Ha készen van, szedjük konyhai papírtörlőre, itassuk le róluk a zsiradékot, majd enyhén sózhatjuk, esetleg citromborssal megszórhatjuk.
A megpuhult csicsókás alapot sózzuk, őrölt szerecsendióval, leheletnyi sáfránnyal ízesítjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd botmixerrel selymesre pépesítjük. Végül még forrón elkeverjük benne a kockára darabolt vajat is.
TÁLALÁS:
Merjünk a tányérba a forró levesből. Szórjunk rá leszűrt, párolt lencsét, a közepére halmozzunk a csicsókachipsből. Aprított és olívaolajjal elkevert petrezselyemmel csepegtessük körbe.
tej , csicsóka , salottahagyma , alaplé , tejszín , vaj , szárított vargánya gomba , szerecsendió , sáfrány , olívaolaj , petrezselyem , lencse