Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. augusztus 3.HALAPLÉ
- 2 salotta
- 1 póréhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- negyed zellerszár
- vaj
- libazsír
- 2 csapott evőkanál liszt
- halaprólék, apróhal: kopoltyútól, uszonytól, pikkelytől, keserűfogtól stb. megtisztított pontyfej, gerinc, halfarok, törpeharcsa, keszeg
- vörösbor
- halalaplé
- 2 szál kakukkfű
- 4-5 petrezselyemszál
- 2-3 szem bors
- 2-3 fűszerpaprika
- kockacukor
2 salottát, 1 póréhagyma fehér részét, 4 gerezd fokhagymát, negyed zellerszárat vékony szeletre vágunk. Diónyi vajon és ugyanannyi libazsíron pároljuk. Ügyeljünk rá, hogy ne kapjon színt.
A HAL ELKÉSZÍTÉSE:
Többféle halat használhatunk hozzá. Kockára vágott harcsát, bőre felé irdalt pontyfilét, irdalt csukafilét.
TÁLALÁS:
A halat a mártással tálaljuk, meghintjük finomra vágott friss petrezselyemmel és snidlinggel.
Jól illik hozzá a párolt gombából, pirított párolt gyöngyhagymából, abált, majd pirított császárszalonna-kockából álló köret (burgundi).
salotta , fokhagyma , póréhagyma , vaj , libazsír , liszt , zellerszár , halaprólék , vörösbor , halalaplé , kakukkfű , petrezselyemszál , fűszerpaprika , pontyfej , törpeharcsa , keszeg