Receptek

Mandulás frangipane-pite málnával

Nábelek Zsófia receptje

2021. március 31.

Pitetészta (pâte brisée)
Hozzávalók:

  • 180 g liszt
  • 150 g felkockázott, hideg vaj
  • 4 g só
  • 45 g jeges víz

Cukrászkrém
Hozzávalók:

  • 175 g tej
  • 40 g tojássárgája
  • 15 g kukoricakeményítő
  • 28 g porcukor
  • 15 g vaj

Frangipane
Hozzávalók:

  • 140 g porcukor
  • 180 g mandulaliszt vagy finomra darált mandula
  • 180 g puha vaj
  • 4 cl rum
  • 150 g tojás
  • 260 g cukrászkrém
  • 200 g málna (fagyasztott is lehet)
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

Pitetészta (pâte brisée) elkészítése:
A lisztet, a sót és a vajat robotgéppel morzsalékosra keverjük, nem baj, ha maradnak benne kisebb, maximum fél centis vajdarabok.

2-3 részletben hozzáadjuk a jeges vizet, épp csak addig keverjük tovább, amíg a tészta összeáll.

Lefóliázva tegyük hűtőbe legalább 4 órára, vagy akár egy éjszakára.


Alaposan lisztezett munkalapon nyújtsuk 2-3 mm vastagra, ha tapadni, ragadni vagy olvadni kezd, azonnal tegyük vissza a hűtőbe.

Ennél a tésztánál különösen fontos, hogy hideg legyen, különben sütéskor összeesik és használhatatlan lesz.


Tehát a tésztát kinyújtjuk egy 26-27 centiméter átmérőjű körré, leseperjük róla a lisztet, és a nyújtófa segítségével a formába emeljük. Igazítsuk a formához, nyomkodjuk a falára és a sarkokba (de ne vékonyítsuk!), a peremét vágjuk egyenesre.

Lefóliázva tegyük hűtőbe fél-egy órára.


Melegítsük a sütőt 180 °C-ra. Nagy darab alufóliával béleljük ki a piteformát, a tészta széleit is beburkolva. Öntsünk bele annyi kristálycukrot, amennyi a forma szélének 3/4-éig ér, ez lehet akár 700-800 gramm is.

50-60 percig süssük a lesúlyozott tésztát,


majd a fólia segítségével óvatosan emeljük ki a forró cukrot, öntsük egy tálba – később más desszertekhez is felhasználhatjuk alapanyagként, enyhén karamellizált íze miatt még jobb, mint az egyszerű cukor.

Cukrászkrém elkészítése:

A tejet egy lábasban egy csipet sóval felhevítjük.
A sárgáját, a keményítőt és a porcukrot habverővel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tej egyharmadát, majd az egészet visszaöntjük a lábasba. Folyamatos keverés mellett sűrűsödésig főzzük, amíg 1-2 buborékot vet a krém. Tiszta tálba öntjük és egy réteg fóliát simítunk a felszínére.

Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.


Frangipane elkészítése:
A puha vajat és a porcukrot fehéredésig habosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrászkrémet.



Folyamatos habosítás közben adjuk hozzá a mandulalisztet és a tojásokat felváltva, végül a rumot.


Töltsük a krémet az elősütött pitetésztára, simítsuk el egyenletesen és szórjuk meg a málnaszemekkel.



170 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. A töltelék ilyenkor megemelkedik, majd kihűlés közben kicsit visszaesik.

3-4 órán át pihentessük szobahőmérsékleten, ezután szeletelhetjük.


Szobahőmérsékleten három napig, hűtőben egy hétig eláll, de a krémet és a kész pitét is lefagyaszthatjuk. 



liszt , vaj , tej , tojás , kukoricakeményítő , porcukor , rum , mandulaliszt , cukrászkrém , málna

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra