Buday Péter receptje
2020. március 10.RÁNTOTT CSIRKE
HOZZÁVALÓK:
- 2 db egész rántani való csirke
- 4 db tojás
- 20 dkg nullás liszt
- 4 db tojás
- 6 db száraz péksütemény darált morzsája
- 2 csokor petrezselyem zöldje
- 1 l napraforgó étolaj
TEJFELES UBORKASALÁTA
HOZZÁVALÓK:
- 80 dkg uborka
- 1 csokor újhagyma
- 8 dkg kristálycukor
- 4 ek 10%-os ecet
- 4 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
TAVASZI KÖRET
HOZZÁVALÓK:
- 40 dkg bébizöldség
- 20 dkg csicsóka
- 2 dkg zellergumó
- 1 db karalábé
- 6 dkg teavaj
- 1 csokor petrezselyem
ELKÉSZÍTÉSE:
A rántott csirke akkor jó, ha friss a csirke és legfeljebb 70-80 dkg-os. Lehetőleg kapirgálós, házi legyen, és ne álljon a hűtőben. A rántott csirke természetesen akkor finom, ha vékony panírban készül. Ezt úgy lehet elérni, ha száraz péksüteményből készül a kenyérmorzsa, azaz házilag daráljuk. A legfontosabb, hogy a sózott csirkét kisebb darabokra kell vágni, 8 vagy 10 darabba. (A mellét ketté vagy négybe, és a combjait is félbe.)
Sózás után kell a nullás lisztben megforgatni. Nem szabad nyomkodni. Ezután kerül a kicsit felvert tojásba a hús. A tojást, ami ráragadt, az edény falán egy kicsit le kell csepegtetni. Ezután kerül a prézlibe. Csak betakarjuk vele a tojásos csirkedarabokat, és most sem nyomkodjuk. Elég rá annyi morzsa, amennyi a saját súlyától ráragad. Így egészen biztos, hogy vékony lesz a panír. Hagyományosan a madár szárnya alá fogták a csirke máját, és így panírozták be.
Mindig új zsiradékban süssük a pipit. Egyszerre csak kevés csirkedarabot teszünk a forró zsiradékba. Amikor már sül, akkor a tűz erejét vegyük a közepesnél kisebbre. Fedő alatt süssük, türelmesen, többször forgassuk meg. Nincs kiábrándítóbb egy véres ízületű csirkecombnál. Ha beleszúrunk a húsba, és az már nem gyöngyözik, akkor biztosan jó.
Aki szereti, süssön hozzá petrezselymet. A csirke megsütése után hagyjuk kicsit melegedni az olajat, így a húsból belekerült nedvesség elpárolog. Ebbe az olajba tegyük a leszárazott, leszárított petrezselyemleveleket. Néhány másodperc alatt ropogósra sül.
TEJFELES UBORKASALÁTA
ELKÉSZÍTÉSE:
A tejfeles uborkasaláta öntetéhez nem kell víz. A tejfölbe cukrot, frissen őrölt borsot, 10%-os ecetet, zúzott fokhagymát keverünk. Ez az öntet. A kígyóuborkát meghámozzuk, ugyanúgy, mint nyáron a salátauborkát. Vékonyra karikázott újhagymát teszünk bele. Megsózzuk, állni hagyjuk, majd kinyomjuk. Amikor az uborka kiadta a levét, akkor tesszük az uborkát az öntetbe. a ezután betesszük néhány órára a hűtőbe, olyan „harapós” lesz, mint a tzatziki.
TAVASZI KÖRET
ELKÉSZÍTÉSE:
A képen látható köret nem más, mint leforrázott bébizöldségek, kis kockára vágott karalábé, csicsóka, és szintén kis kockára vágott, húslevesben főtt zellergumó. Serpenyőben apróra vágott petrezselymet megfuttatunk, és ebben forgatjuk meg a zöldségeket.