A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Padlizsánkrémleves

Segal Viktor receptje

2013. november 20.
  • 1 kg padlizsán (3 db közepes méretű)
  • 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 1/2 szál póréhagyma, felkarikázva
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 1 db közepes sárgarépa, meghámozva, apróra kockázva
  • 1/4 zellergumó, meghámozva, apróra kockázva
  • 1,5 l leszűrt hús- vagy zöldségleves
  • 4 dkg hideg vaj vagy néhány evőkanál olívaolaj
  • 12 vékony karika padlizsán
  • 1 szál kakukkfű
  • só, bors
  • semleges ízű olaj (pl. napraforgó, repce) a padlizsán sütéséhez

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A padlizsánokat egészben tepsire helyezzük, és 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Villával kissé megszurkáljuk őket.

Kb. 45-50 percig sütjük, amíg belül teljesen megpuhulnak, kívül a héjuk pedig teljesen égett, szinte szenes lesz. Közben lepirítjuk a zöldségeket: egy serpenyőben, 2 evőkanál olajon, közepes lángon megpirítjuk a finomra aprított hagymákat, fokhagymát, hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert, és addig pirítjuk, amíg enyhén karamellizálódik. Ez kb. 15 perc.

A megsült padlizsánt vágódeszkára helyezzük, hosszában kettévágjuk, majd kanállal óvatosan kikaparjuk a húsát, úgy, hogy a szenes héjából semmiképpen ne kerüljön bele. A padlizsánpépet hozzáadjuk a pirított zöldségekhez, majd felöntjük a leszűrt alaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lemorzsolt friss kakukkfüvet. Kb. 30 percig főzzük, amíg minden zöldség teljesen megpuhult.

Botmixerrel vagy robotgépben simára pürésítjük. Tálalás előtt bő olajban süssük meg a padlizsánkarikákat, és tálaláskor tegyük a leves tetejére.




padlizsán , vöröshagyma , fokhagyma , póréhagyma , zellergumó , sárgarépa , zöldségleves , olívaolaj , kakukkfű