Nábelek Zsófia receptje
2022. április 22.Rebarbara
Hozzávalók:
- 300 g rebarbara megmosva, 10 centis darabokra vágva
- 250 g cukor
- 350 g víz
- 1 rúd vanília kikapart magja és héja
- 1 tk só
Fehér csokoládés krém
Hozzávalók:
- 260 g fehér csokoládé felolvasztva
- 120 g tejszínhab
- 250 g mascarpone
Olívás piskóta
(10x15 centis formához)
Hozzávalók:
- 95 g cukor
- 1 db tojás
- 55 g olívaolaj
- 30 g narancslé
- 60 g liszt
- 4 g sütőpor
Rebarbara elkészítése:
A cukrot, vizet, vaníliát és a sót felforraljuk, beletesszük a rebarbarát, 1 percig forraljuk, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 10 percet a szirupban. Ezután vegyük ki a legszebb, legfeszesebb darabokat (elég lesz 2-3 belőle), a maradékot szűrjük le. A szép darabokat éles késsel (vagy mandolinnal) szeleteljük 1 mm vékonyra, majd a rebarbaraszalagokat fektessük szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg vékonyan sziruppal, majd 110 °C-ra előmelegített sütőben szárítsuk 1,5-2 órát. Amikor kihűlt, óvatosan emeljük le a szilikonlapról. A maradék rebarbarát aprítsuk össze, tálalásig tegyük hűtőbe.
Fehér csokoládés krém elkészítése:
Az olvasztott fehér csokoládét habverővel keverjük simára a mascarponéval, majd lazítsuk a tejszínhabbal. Töltsük habzsákba.
Olívás piskóta elkészítése:
A cukrot, a tojást, az olajat és a narancslevet habverővel krémesre keverjük.
Adjuk hozzá a szárazanyagokat, keverjük csomómentesre,
és sütőpapírral bélelt formában 160 °C-ra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig. Miután kihűlt, tépkedjük falatnyi darabokra.
rebarbara , vanília , tejszínhab , fehér csokoládé , mascarpone , tojás , narancslé , liszt , sütőpor , olívaolaj