Carme Ruscalleda receptje
2020. december 2.PISKÓTATEKERCS
HOZZÁVALÓK:
- 3 db tojás
- 145 g kristálycukor
- 60 g tej
- 20 g vaj
- 60 g liszt
- 20 g kukoricakeményítő
FEHÉRRUM-SZIRUP
HOZZÁVALÓK:
- 100 g víz
- 50 g kristálycukor
- 50 g fehér rum
CITROMKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 100 g frissen facsart citromlé
- 100 g tojás (kb. 2 kisebb db)
- 50 g tojássárgája (kb. 2,5 db)
- 5 g kukoricakeményítő
- 80 g vaj
- 5 g liszt
PISKÓTATEKERCS ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat a cukorral elektromos habverővel habosra verjük. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a keményítőt, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat. Az így kapott tésztát egy kb. 40×30 cm-es sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük, egyenletesen eloszlatjuk rajta. 200 °C-ra előmelegített sütőben 7 perc alatt készre sütjük.
A roppanós piskóta elkészítése: a piskótát pontosan körbevágjuk, majd a lehulló széleket kisebb darabokra törjük, és sütőben alacsony hőfokon, 120 °C alatt 15 percig szárítjuk. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd felhasználásig légmentesen elzárjuk.
FEHÉRRUM-SZIRUP ELKÉSZÍTÉSE:
Egy forralóedényben cukorszirupot készítünk: a cukrot és a vizet összeforraljuk, ha a cukor felolvadt, levesszük a tűzről, majd beleöntjük a rumot. Félretesszük, hagyjuk kihűlni.
CITROMKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd feltesszük főni, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, 1 percig hagyjuk gyöngyözni. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, dermedni.
A DESSZERT ÖSSZEÁLLÍTÁSA
ÉS TÁLALÁSA:
A körbevágott piskótát egy tiszta konyharuhára tesszük. A rumos sziruppal ecset segítségével alaposan megkenjük. Ezután rákenjük a citromkrémet (ebből egy keveset félreteszünk). Feltekerjük szorosan a citromkrémes piskótatekercset, és tálalásig hűtőben tároljuk. Kisméretű roládokra vágva, tetején egy kevés krémmel tálaljuk, a ropogós piskótamorzsával megszórjuk.
tojás , tej , vaj , liszt , kukoricakeményítő , fehér rum , citrom leve