Receptek

Sváb farsangi fánk

Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület receptje

2022. január 12.
  • 1 kg feles liszt (fele sima, fele rétesliszt)
  • 30 dkg disznózsír
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tejföl
  • 2,5 dkg élesztő cukros tejben felfuttatva
  • 2 ek rum
  • 4 db tojássárgája
  • nagy csipet só
  • zsír a sütéshez
  • fahéjas porcukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Először kössünk szalagokat a sütővasra (fémhenger, amire rátekerjük a tésztát).



A lisztet a zsírral, a vajjal és a sóval összemorzsoljuk, úgy, hogy sima legyen. (Ha nincs elmorzsolva, akkor törni fog a tészta.)

Adjuk hozzá az élesztőt, a 4 tojássárgáját és jól dolgozzuk össze. Addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik a kezünktől. Formáljunk cipókat belőle és 1 óráig kelesszük.


Ha megkelt, nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra és vágjunk belőle 5-10 cm-es téglalapokat. Egy magas falú fazékban forrósítsunk sertés zsírt.
A kész fánklapokat átlósan helyezzük a sütőformára és a szalaggal rögzítsük.



Egyenként süssük ki a zsírban. Ízlés szerint hidegen vagy melegen is megszórhatjuk porcukorral. Jól záródó edényben néhány napig friss marad.


A fánkot tejszínhabbal is meg lehet tölteni. A fánk tésztájából megmaradt tojásfehérjéből mindig puszedli készült, mézzel és dióval.



liszt , vaj , tejföl , rum , disznózsír , élesztő , tojás , porcukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra