Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület receptje
2022. január 12.- 1 kg feles liszt (fele sima, fele rétesliszt)
- 30 dkg disznózsír
- 10 dkg vaj
- 3 dl tejföl
- 2,5 dkg élesztő cukros tejben felfuttatva
- 2 ek rum
- 4 db tojássárgája
- nagy csipet só
- zsír a sütéshez
- fahéjas porcukor
Először kössünk szalagokat a sütővasra (fémhenger, amire rátekerjük a tésztát).
A lisztet a zsírral, a vajjal és a sóval összemorzsoljuk, úgy, hogy sima legyen. (Ha nincs elmorzsolva, akkor törni fog a tészta.)
Adjuk hozzá az élesztőt, a 4 tojássárgáját és jól dolgozzuk össze. Addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik a kezünktől. Formáljunk cipókat belőle és 1 óráig kelesszük.
Ha megkelt, nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra és vágjunk belőle 5-10 cm-es téglalapokat. Egy magas falú fazékban forrósítsunk sertés zsírt.
A kész fánklapokat átlósan helyezzük a sütőformára és a szalaggal rögzítsük.
Egyenként süssük ki a zsírban. Ízlés szerint hidegen vagy melegen is megszórhatjuk porcukorral. Jól záródó edényben néhány napig friss marad.
A fánkot tejszínhabbal is meg lehet tölteni. A fánk tésztájából megmaradt tojásfehérjéből mindig puszedli készült, mézzel és dióval.
liszt , vaj , tejföl , rum , disznózsír , élesztő , tojás , porcukor