Saly Noémi receptje
2019. március 21.- 1/2 kg házi vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- medvehagyma, kapor, zellerzöld, petrezselyem,
- snidling
- fekete, fehér és tarka bors
ESZKÖZÖK:
Egy nagyobb és pár kicsi keverőtál, villa és kanál, reszelő, fokhagymaprés, éles kiskés, vágódeszka, alufólia, címkék, toll.
ELKÉSZÍTÉSE:
A vajat fél napra langyos helyre tesszük: legyen puha, hogy könnyen tudjunk dolgozni vele. Habosra keverjük, és annyi adagra osztjuk, ahányféle keveréket csinálunk. A vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát szétnyomjuk (én nem szoktam keverni őket: az egyik felébe ez, a másikba az kerül, a medvehagymásba meg egyik se).
CIFRÁZZAM?
Ahogy jön a nyár, lesz friss tárkony, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, koriander, zsenge rozmaringhajtás. Végszükség esetére ott vannak a szárított, morzsolt fűszernövények, a pirított, porított kömény, egy csipetke sáfrány. Vagy egykét kis szardella villával jól összetörve, pár kapribogyó, citromlé… Vagy egy darabka rokfort. Vagy szembejön egy icipici szarvasgomba.
FELHASZNÁLÁSA:
Grillezett és sült húsokhoz, halakhoz, gombához, sült krumplihoz, pirítósra, frissen sült házi kenyérhez, kenyérlángoshoz, főtt kukoricához.
TEJSZÍNBŐL KÉSZÜL A jó vaj tejszínből készül, 80-82 százalék zsiradékot és vizet tartalmaz, mást nem. Viszont tele van A- és D-vitaminnal. Íze függ attól, hogy mivel etették az állatot: lehet édesebb, tejszínesebb, sőt a legfinomabbak enyhén dióízűek. |
JÓ ZSÍR A szervezetünknek szüksége van zsírokra. A vajtól nem kell félni: mértékkel fogyasztva semmi bajt nem okoz, kalóriatartalma pedig ugyanannyi, mint a növényi olajokból készülő margariné. És ha jó helyről vesszük, tudható, mi van benne. Próbáljuk csak ezt kideríteni egy margarinosdoboz felirataiból. |
zellerzöld , vaj , petrezselyem , kapor , snidling , sáfrány , medvehagyma