Fekete Boglárka receptje
2020. október 12.ALUDTTEJ
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg aludttej
- 6 dl tejszín
- 20 g Koronás Kristálycukor
- 3 lap zselatin
- 1 nagy csipet só
ASZALT SZILVA
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg szilva
- 5 dl portói bor vagy vörösbor
FEHÉRCSOKOLÁDÉS
MUSCOVADOMORZSA
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg fehércsokoládé
- 15 dkg mogyorókém (gerbeaud-s)
- 10 dkg Koronás Aranybarna Cukor
- 10 dkg liszt
- 13 dkg mandulaliszt vagy darált mandula
- 90 g pirított, durvára vágott mogyoró
- 15 dkg vaj
- 1 kk só
ALUDTTEJ ELKÉSZÍTÉSE:
A tejszínt megmelegítjük, feloldjuk benne a sót, cukrot és a zselatint, majd az aludttejhez keverjük.
Poharakba töltjük és hűtőbe rakjuk, hogy behúzzon.
ASZALT SZILVA ELKÉSZÍTÉSE:
Fél kg szilvát kimagozunk, ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, 1 órát állni hagyjuk. Légkeveréses sütőben 90 °C-on 1 óra 20 percet aszaljuk.
Szilvalé-redukciót készítünk: a szilva másik felét turmixgépben pürésítjük, a portói borral és a szilvamagokkal 1/3-ra visszaforraljuk. Befőttesüvegbe rakjuk az aszalt szilvát, ráöntjük a beforralt bort, és egy napig állni hagyjuk.
FEHÉRCSOKOLÁDÉS MUSCOVADOMORZSA ELKÉSZÍTÉSE:
Barnított vajat készítünk: a vajat kis edényben lassú, enyhe tűzön felolvasztjuk, és addig melegítjük, amíg szép aranyszínt nem kap.
10 dkg vajat a cukorral, liszttel, mandulaliszttel és csipet sóval üstbe rakunk és morzsásra gyúrjuk össze (ne legyen egynemű).
175 °C-on 13-14 percig aranybarnára sütjük. A csokoládét és mogyorókrémet a maradék 5 dkg vajjal felolvasztjuk, hozzáadjuk a pirított és durvára vágott mogyorót, a sült morzsát, és egy lemezen a fagyasztóba rakjuk. Amikor megfagyott, éles késsel kockákra vágjuk. Felhasználásig fagyasztóban tároljuk.
PIRÍTOTT KENYÉRMORZSA ELKÉSZÍTÉSE:
Barna kenyeret kockákra vágunk (ha van, malátásat),
és bő zsiradékban ropogósra sütjük. Lecsöpögtetjük.
TÁLALÁS:
Minden pohár aludttejre ráteszünk pár szem aszalt szilvát, néhány fehércsokis kockát, megszórjuk a pirított barna kenyérrel, hosszúborssal, fehércsokoládé-reszelékkel, ehető virággal és mentalevéllel díszítjük, szilvafagyival tálaljuk.
aludttej , tejszín , zselatin , fehércsokoládé , vörösbor , szilva , liszt , mogyorókém , mandulaliszt , mandula , mogyoró