Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2021. március 16.Tészta
Hozzávalók:
- 200 g búzaliszt
- 50 g burgonya
- 25 g sárgarépa
- 16 g vaj
- 5 g só
- 30 g tejszín
- 40 g tej
- 3 g cukor
- 12 g élesztő
- 1 db tojássárgája
- 1/2 csokor medvehagyma
A felületére
Hozzávalók:
- 1 db tojásfehérje
- 25 g mák vagy köménymag
- 10 g szezámmag
Elkészítése:
Kevés langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tejszínben eloszlatjuk a tojássárgáját és a maradék tejet. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, a tisztított, reszelt sárgarépát, az apróra vágott medvehagymát, a sót, a felfuttatott élesztőt és a tojással bekevert tejszínes keveréket, majd a szobahőmérsékletű vajjal lágy kalácstésztát dagasztunk. A kész tésztát letakarva kb. 30-35 percig pihentetjük.
Az érett tésztát osszuk öt egyenlő részre. Minden tésztaadagot kb. 1 cm vastagra sodrunk. Egy-egy szálat 3 ujjunk köré feltekerünk, és kúp alakban úgy helyezzük a vajjal kikent sütőformába (pl. tortaformába), hogy középre kerüljön a nagy kúp, köré pedig egyenletes távolságra a kisebbeket rakjuk.
A tésztadarabok oldalait vékonyan megkenjük olívaolajjal, és meleg helyen letakarva 35-40 percig kelesztjük. A kelesztési idő 1/3-ánál a felületét megkenjük tojásfehérjével, a középső tésztára mákot vagy köménymagot, míg a szélsőkre szezámmagot szórunk.
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE
A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.
liszt , burgonya , vaj , sárgarépa , tej , medvehagyma , élesztő , tojás , szezámmag , tejszín