Először elkészítjük a gombalevet: a csiperkegombát a kakukkfűvel egy jénaiba vagy mélyebb tepsibe tesszük, és több rétegben, szorosan lefóliázzuk, hogy a képződő gőz ne szökhessen ki. 90 °C-ra melegített sütőben 1,5-2 órát sütjük, majd 15 percet pihentetjük. A gomba mellett színtiszta barna „consommé” jelenik meg, amit leszűrünk.
A megmaradt gombákat levesbetétnek, krémlevesnek vagy pirított gombaként köretnek félretehetjük. Ebben a gombalében (1 liter) forraljuk néhány percig a shiitakét, esetleg még faszénen grillezett gombákat, és lefóliázva félretesszük tíz percre, hogy a lé átvegye az ízeket.
Leszűrjük, tejfölözzük, ízlés szerint sózzuk, majd belefőzzük a gombákat. Aprított friss petrezselyemmel és újhagymával tálaljuk.