Receptek

Így készül a házinyúl

Katkó Kriszta receptje

2024. december 27.

Karamellizált gyökerek


Hozzávalók:


2-2 szál paszternák és répagyökér


1 db 1,4 kg-os nyúl



Vadaspüré


Hozzávalók:


vaj vagy kacsazsír 


1 evőkanál juharszirup vagy gesztenyeméz


1 dl fehérbor, visszaforralva


200 g sárgarépa


100 g fehérrépa


100 g paszternákgyökér


25 g zellergumó vagy zellerszár


50 g édes hagyma vagy vöröshagyma


½ db citrom leve és némi héj


2 szál kakukkfű, borsikafű


5-6 szem borókabogyó


2 mokkáskanál koriandemag


1 ek jó mustár



Csipsz


Hozzávalók:


2 darab kisebb burgonya, meghámozva, mandolinon hajszálvékonyra szeletelve olaj vagy zsír a kisütéshez

ADAG: 4 főre

Nyúl elkészítése:


Megbontjuk a nyulat. Combot és lapockát használunk, filézhetjük, de hagyhatjuk egyben. Gondosan lehártyázzuk, a csontvéget 


Gyökér elkészítése:


A paszternákgyökeret és a répákat hosszában negyedelve, alufóliában a sütő alján, magas hőn megsütjük. Kiemeljük, gesztenye- vagy narancsvirágmézes ecsettel áthúzzuk, sárkánnyal lángoljuk karamellizálódásig, majd füstölt sóvirággal, zellersóval vagy sós, szárított gombaporral hintjük, és tálaljuk. 


Püré elkészítése:


A zsiradékot hevítjük, de nem égetjük, hozzáadjuk az édes szirupot, lágy karamellizálódásig. Hozzáadjuk az apró kockára vágott zöldségeket, kissé rápirítunk, majd hozzáadjuk a fűszereket és ízlés szerint sózzuk. Kevés vízzel, vagy alaplével felöntve fedő alatt pároljuk, turmixoljuk, passzírozzuk, majd hozzáadjuk a mustárt, a kiforralt fehérbort és a citrom levét.


Csipsz elkészítése:


Az előkészített burgonyaszeleteket minimum 2 órán át hideg vízbe áztatjuk, a vizet cseréljük. Kiemeljük, szárazra töröljük, és nem zsúfolva, mély edényben olajban kisütjük. Papíron csepegjen, lehet sózni.





Kapcsolódó cikkek