Katkó Kriszta receptje
2024. december 27.1 nagy süllő
6 db kápia paprika
6 db paradicsom
snidling
2 ek rizsecet vagy verjus
só
paprikamagolaj
A halat megtisztítjuk, filézzük, de a bőrét rajta hagyjuk. A halcsontokból, uszonyokból, a babérlevélből 1 kanál ecettel, kis verjus-vel, sóval és 2 dl vízzel gyors alaplevet készítünk, amelyben nem főzzük, hanem rövid ideig posírozzuk a süllőt. Nem szabad megfőzni, hagyjuk bátran lazára, frissre a halat!
Ledaráljuk vagy apróra vágjuk a paradicsomot, a levét sűrű szövésű gyolcson lecsöpögtetjük. A paprikákat 190-200 fokon, alufóliában, a sütő alsó részén 25 percig sütjük. Hagyjuk hűlni, majd a levét szitán átcsepegtetjük. A paprika húsát krémesre turmixolhatjuk, a tálalásnál felhasználható krémként. A paradicsom és a sült paprika levét egy kanál savval (ecet vagy verjus) és sóval összekeverjük.
A halat hidegen a tányérra tesszük, mellé vagy ráöntjük a paprika-paradicsom vizet, snidlinggel szórjuk. Mi a szegedi Rubin paprikamagolajával tálaltuk.