Receptek

A Mont Blanc és a gesztenyepüré fúziója

Katkó Kriszta receptje

2024. december 27.

A recept a francia Mont Blanc és a hazai gesztenyepüré ­k­­everéke narancsvirágméz-oldatban. A sült gesztenyét mi füstölt sóval készítjük, akár a parázskrumplit.




Krémhab hozzávalók:


400 g natúr, bio gesztenyemassza


150 ml tejszín (35 százalékos)


2 lap vagy fél tasak expressz zselatin



Krém hozzávalók:


150 ml tejszín (20 százalékos)


4-6 tojássárgája (mérettől függően)


80 g barna nádcukor, vagy light/dark muscovado


kis vaníliarúd


1 kisebb tonkabab, reszelve


2 ek barna rum


20 g kukoricakeményítő



Dacquoise-alap hozzávalók:


80g kristálycukor


60 g darált mandula egy narancs reszelt héjával


20 g mandulaliszt


100 g tojásfehérje


50 g barna cukor


nagy csipet füstölt só



Narancsos öntet hozzávalók:


50 ml víz


50 ml narancslé


100 ml méz


1/2 narancs reszelt héja



Dér hozzávalók:


gesztenyeliszt-kókusztejpor 1:3 arányban

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz

A krém és krémhab elkészítése:


A krém hozzávalóiból sűrű cukrászkrémet főzünk, kihűtjük. A tejszínt hidegen felverjük habbá, majd hűtjük. A gesztenyemasszát kipasszírozzuk vagy lazítjuk, és habverővel összedolgozzuk a krémmel. A felvert, zselatinos habbal óvatosan elegyítjük, nyomózsákba töltjük, tálalásig hűtjük.


Dacquoise elkészítése:


A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tojásfehérjét és a barna cukrot a füstölt sóval elkeverjük, gyöngyfényű, selymes habbá verjük. A cukrot, a darált mandulát és a mandulalisztet csomómentesre keverjük, óvatos, laza mozdulatokkal a fehérjehabhoz forgatjuk. A tepsibe simítjuk, 10-12 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a sütőpapírt le tudjuk húzni az aljáról. Langyosan formával szaggatható. 


Narancsos öntet elkészítése:


A hozzávalókból szirupot főzünk, melegen leszűrjük, kihűtjük.


Tálalás: A dacquoise-alapra lyuggatott fejű nyomócsövön át kis halmot nyomunk, majd körkörösen befedjük, hegycsúcsot formázva. Szitából beleszórjuk a deret, a narancsöntetet az asztalnál, közvetlenül fogyasztás előtt önjük alá. 


További receptek

Kapcsolódó cikkek