Csécsei László, Orcsik Edit receptje
2021. május 20.Csokoládés-rozsos alap
Hozzávalók:
- 65 g étcsokoládé
- 165 g mogyorópraliné
- 75 g pumpernickel kenyér
- 40 g feuilletine (ostyatörmelék)
- 20 g kakaóbab
- Maldon só
Mézes juhtúrókrém
Hozzávalók:
- 3 db tojássárgája
- 35 g cukor
- 60 g méz
- só
- 255 g tejszín (35%-os)
- 2 db lapzselatin
- 250 g juhtúró
- 50 g kakaóvaj
- friss, reszelt szerecsendió
Cseresznyesörbet
Hozzávalók:
- 300 g friss cseresznye
- 50 g aszalt cseresznye
- 200 g víz
- 50 g cukor
- 1 db lime héja és leve
- 20 g glükóz
- csipet só
Cseresznyekompót
Hozzávalók:
- 100 g cseresznyepüré
- 100 g friss cseresznye
- 25 g aszalt cseresznye
- szerecsendió
- fahéj
- 2 ek méz
Csokoládés-rozsos alap elkészítése:
A csokoládét a pralinéval vízgőz felett felolvasztjuk. Hozzákeverjük a feuilletine-t és az összemorzsolt német típusú fekete kenyeret, majd egy téglalap forma aljába simítjuk, és lehűtjük.
Mézes juhtúrókrém elkészítése:
A tojásból, mézből, cukorból, sóból, szerecsendióból és tejszínből angolkrémet főzünk, 85 °C-ra felmelegítjük, majd belekeverjük az előre beáztatott zselatinlapot. Még melegen beleturmixoljuk a juhtúrót és a kakaóvajat. Legalább 4 órára hűtőbe rakjuk, tálalás előtt lazán átkeverjük egy habverővel.
Cseresznyesörbet elkészítése:
A friss cseresznyét kimagozzuk, a vízzel és cukorral felfőzzük, turmixoljuk, és a többi hozzávalóval is felfőzzük. A lime héjával és levével ízesítjük, és fagylaltgépben elkészítjük.
Cseresznyekompót elkészítése:
A friss cseresznyén kívül a hozzávalókat sűrű, fűszeres kompóttá főzzük, az utolsó egy percben a magozott cseresznyét is beleforgatjuk és kevés limelével ízesítjük.
étcsokoládé , mogyorópraliné , pumpernickel kenyér , feuilletine , kakaóbab , Maldon só , tojás , méz , tejszín , juhtúró , lapzselatin , kakaóvaj , szerecsendió , cseresznye , lime , fahéj