Receptek

Mézes juhtúró, étcsokoládés rozskenyér, cseresznye

Csécsei László, Orcsik Edit receptje

2021. május 20.

Csokoládés-rozsos alap
Hozzávalók:

  • 65 g étcsokoládé
  • 165 g mogyorópraliné
  • 75 g pumpernickel kenyér
  • 40 g feuilletine (ostyatörmelék)
  • 20 g kakaóbab
  • Maldon só

Mézes juhtúrókrém
Hozzávalók:

  • 3 db tojássárgája
  • 35 g cukor
  • 60 g méz

  • 255 g tejszín (35%-os)
  • 2 db lapzselatin
  • 250 g juhtúró
  • 50 g kakaóvaj
  • friss, reszelt szerecsendió

Cseresznyesörbet
Hozzávalók:

  • 300 g friss cseresznye
  • 50 g aszalt cseresznye
  • 200 g víz
  • 50 g cukor
  • 1 db lime héja és leve
  • 20 g glükóz
  • csipet só

Cseresznyekompót
Hozzávalók:

  • 100 g cseresznyepüré
  • 100 g friss cseresznye
  • 25 g aszalt cseresznye
  • szerecsendió
  • fahéj
  • 2 ek méz
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Csokoládés-rozsos alap elkészítése:
A csokoládét a pralinéval vízgőz felett felolvasztjuk. Hozzákeverjük a feuilletine-t és az összemorzsolt német típusú fekete kenyeret, majd egy téglalap forma aljába simítjuk, és lehűtjük.

Mézes juhtúrókrém elkészítése:
A tojásból, mézből, cukorból, sóból, szerecsendióból és tejszínből angolkrémet főzünk, 85 °C-ra felmelegítjük, majd belekeverjük az előre beáztatott zselatinlapot. Még melegen beleturmixoljuk a juhtúrót és a kakaóvajat. Legalább 4 órára hűtőbe rakjuk, tálalás előtt lazán átkeverjük egy habverővel.

Cseresznyesörbet elkészítése:
A friss cseresznyét kimagozzuk, a vízzel és cukorral felfőzzük, turmixoljuk, és a többi hozzávalóval is felfőzzük. A lime héjával és levével ízesítjük, és fagylaltgépben elkészítjük.

Cseresznyekompót elkészítése:

A friss cseresznyén kívül a hozzávalókat sűrű, fűszeres kompóttá főzzük, az utolsó egy percben a magozott cseresznyét is beleforgatjuk és kevés limelével ízesítjük.


étcsokoládé , mogyorópraliné , pumpernickel kenyér , feuilletine , kakaóbab , Maldon só , tojás , méz , tejszín , juhtúró , lapzselatin , kakaóvaj , szerecsendió , cseresznye , lime , fahéj