Kóstoló Kárpátaljáról, Pákozdi Judit–Punykó Mária receptje
2020. augusztus 1.- 10 dkg szárított gomba
- 40 dkg savanyú káposzta
- só, őrölt bors
- 1 ek zsír
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 ek liszt
- késhegynyi pirospaprika
- 20 dkg házikolbász
A szárított gombát többszörösen váltott vízben megmossuk, majd meleg vízbe áztatjuk.
Ha a gomba jól megduzzadt, a vizet leöntve róla apróra vágjuk, és a kinyomkodott savanyú káposztával együtt másfél liter borsos vízben feltesszük főni.
Ha megpuhult, a felaprított vöröshagymát a zsíron megfuttatjuk, és a lisztet kevergetve megpirítjuk rajta. Pirospaprikával meghintjük, és egy kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük.
A levesbe öntjük, és a karikákra vágott kolbászt is hozzáadjuk. Néhány percig forraljuk, hogy a kolbász is megpuhuljon, majd tálaljuk.
Szenteste a leves erős, párolgó illata elvegyült a friss fenyő illatával.
szárított gomba , savanyú káposzta , vöröshagyma , zsír , liszt , kolbász , pirospaprika