Bicsár Attila receptje
2021. április 6.Fasírt
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 db zsemle
- 2 db tojás
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors, őrölt kömény, majoránna ízlés szerint
- 1 kk fűszerpaprika
- zsemlemorzsa a bundázáshoz
- olaj a sütéshez
Főzelék
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej kelkáposzta (vagy egy félbevágott)
- 8 db közepes burgonya
- 2 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 1 ek fűszerpaprika
- só, őrölt kömény, majoránna ízlés szerint
Fasírt elkészítése:
A hagymákat megpucoljuk, felaprítjuk. A zsemléket kisebb kockákra vágjuk. Hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kicsavarjuk. A petrezselymet felaprítjuk. Bekeverjük a fasírtot. Ehhez először kevés olajon megpirítjuk a hagymákat. Rászórjuk a fűszerpaprikát, köménymagot, majoránnát, majd az aprított petrezselymet.
Keverőtálba tesszük a darált húst. Hozzáadjuk a fűszeres pirított hagymákat, a beáztatott zsemléket, tojásokat. Sózzuk, borsozzuk. Alaposan összedolgozzuk.
Gombócokat formázunk, majd beleforgatjuk zsemlemorzsába. A prézlit csak a formázás után használjuk, ne keverjük bele a masszába, mert száraz lesz sütés után.
Főzelék elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk, a következő zöld leveleket is leszedjük, de azt félretesszük. A megmaradt fejet félbevágjuk, torzsáját kivágjuk, a többi részt felkockázzuk.
A félretett zöld leveleket sós vízben leforrázzuk, nagyjából két percig. A vízből kivéve alaposan lecsepegtetjük, a vastag szárat eltávolítjuk és a leveleket kockákra vágjuk.
A főzelékhez a hagymákat olajon üvegesre pároljuk. Rászórjuk a majoránnát, a köményt, végül a fűszerpaprikát. Kevés vizet öntünk rá és néhány percig forraljuk. Hozzáadjuk a darabolt kelkáposztát és felöntjük annyi forralóvízzel, hogy ellepje. Sózzuk.
Amikor félig már megpuhult, beletesszük a burgonyakockákat. Ha szükséges, öntünk még rá vizet.
Kivesszük az ötödét egy kancsóba, hozzáadjuk a tejfölt és simára turmixoljuk. Visszaöntjük a főzőedénybe. Belekeverjük a forrázott, darabolt kelkáposztaleveleket is. Még egyszer felforraljuk és kész.
sertéshús , zsemle , tojás , petrezselyemzöld , vöröshagyma , fokhagyma , fűszerpaprika , olaj , zsemlemorzsa , őrölt kömény , majoránna , kelkáposzta , burgonya , tejföl