Száraz Zsuzsanna receptje
2024. december 19.0,5 kg natúr gesztenyemassza
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 ek olaj
2 narancs leve
5 dl semleges ízű zöldségalaplé
2 ek sötét szójaszósz
1 tk barna cukor
1 tk füstölt paprika
só csili vagy Cayenne-bors
csiliolaj
néhány szem sült gesztenye
Szeleteljük fel a hagymát, és egy mélyebb fazékban pirítsuk meg az olajon. Szórjuk rá a cukrot, és pirítsuk tovább. Amikor karamellizálódott, adjuk hozzá a füstölt paprikát és ízlés szerint csilit. Öntsük hozzá a szójaszószt és a narancsok levét, majd keverjük el.
Tegyük bele a gesztenyemasszát, és öntsük fel az alaplével. Főzzük össze pár perc alatt, sózzuk-borsozzuk, majd turmixoljuk simára. Ízlés szerint sózzuk-ízesítsük még, és sültgesztenye-szeletekkel, csiliolajjal tálaljuk.
Tipp:
A boltokban kapható fagyasztott gesztenyemasszából cukor, rum(aroma) és egyéb adalékok nélküli, natúr változatot is vehetünk, amiből nemcsak desszerteket, de sós tölteléket, szószt, mártogatóst, krémlevest is készíthetünk.