Az Auguszt cukrászda (Fény utca) receptje
2021. november 22.Hozzávalók a csokoládés piskótához:
- 225 g kristálycukor
- 30 g kakaópor
- 250 g finomliszt
- 75 g olvasztott vaj
- 3 g sütőpor
- 120 g tojássárgája (6 db)
- 200 g tojásfehérje (6 db)
- 35 g tej
Hozzávalók a krémhez:
- 150 g gesztenyemassza (ízlés szerint ízesítve, fűszerezve)
- 300 g tejszínhab (35%-os)
A piskótához a tojássárgáját a cukor egyharmadával kihabosítjuk. A maradék cukorból és a tojásfehérjéből egy csipet sóval selymes, kemény habot verünk.
A lisztet a kakaóval és a sütőporral átszitáljuk.
A hozzávalókat spatulával, széles mozdulatokkal óvatosan összekeverjük (vigyázva, hogy ne essen össze!), majd a masszát egy 24 cm átmérőjű, kivajazott-lisztezett, sütőpapírral bélelt formába simítjuk.
Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd három részbe vágjuk vízszintesen.
A kikevert gesztenyemasszát összekeverjük a tejszínhabbal: először kevés habbal puhítjuk, majd a többi habbal lazán összekeverjük.
Három rétegben a piskóta közé töltjük, a tetejét is megkenjük, majd tejszínhabbal és formázott gesztenyepürével díszítjük.
Díszíthetjük csokoládéba mártott gesztenyemassza-golyókkal, mézeskaláccsal, olvasztott csokoládéval.
Az ünnepi asztalon jól mutat, ha kisebb formákban is készítünk a torta mellé desszerteket. Ehhez kisebb, kerek formában (kb. 6 cm átmérőjű) süssünk sima piskótát. Hagyjuk kihűlni, és csillagcsőbe töltött gesztenyepürével dresszírozzuk.
Tölthetjük linzerkosárkába, de tehetünk a közepére egy szem meggyet, vagy akár tejszínhabot is.
liszt , vaj , sütőpor , tojás , tej , kakaópor , gesztenyemassza , tejszínhab