Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2020. július 13.(15 darab)
- 50 dkg darált hús (sertés, marha, birka vegyesen)
- só, bors
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 tk szárított csombor
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
Erdélyi paradicsomsaláta
Hozzávalók:
- 50 dkg érett paradicsom
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek fehérborecet
- 1 tk mustár
- 1 tk méz
- 1 dl olívaolaj
A kétszer-háromszor egészen finomra darált húst összekeverjük sóval, borssal, szódabikarbónával, csomborral és a reszelt fokhagymával. A keveréket egy ideig – akár két napig – hűtőben hagyjuk, érleljük, majd nedves kézzel 5 cm-es kolbászkákat formázunk belőle. Faszenes grillen vagy serpenyőben kisütjük.
Erdélyi paradicsomsaláta elkészítése:
A paradicsomokat megmossuk és felszeleteljük. Megsózzuk, rászórjuk a finomra aprított petrezselymet. Kikeverjük az öntetet: az ecethez adjuk a mustárt, mézet, majd vékony sugárban az olajat, és ráöntjük a paradicsomra.
darált hús , szódabikarbóna , fokhagyma , csombor , paradicsom , petrezselyem , fehérborecet , mustár , méz , olívaolaj