Receptek

Hájaskifli (Smeerlkipferl)

A pilisvörösvári Stube receptje

2020. október 20.
  • 70 dkg háj
  • 1 kg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor
  • 1 üveg házi szilvalekvár
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl szóda
  • vaníliás porcukor
  • ízlés szerint


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A hájat a hártyáról lekaparjuk, megtisztítjuk, ledaráljuk. A ledarált hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk. A maradék lisztet tojással, kis sóval, cukorral, fehérborral, szódával jól összegyúrjuk. (Hasonló tésztát kapunk, mint a rétestészta.)

Letakarjuk és legalább 20 percet pihentetjük.


A pihentetett tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és a lisztes hájas részt rásimítjuk. A megkent tésztát három részre hajtjuk. Fél órát pihentetjük, 90 fokban elforgatjuk, és újra kinyújtjuk, újra hajtjuk. Ezt a műveletet kb. 3-4-szer megismételjük, hogy kellően leveles legyen.

Az utolsó hajtogatás után a pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 2-4 mm vastagságúra és 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. A közepébe szilvalekvárt teszünk, feltekerjük, és kifliket vagy papucsot formázunk belőle.

Előmelegített 180 ᵒC-os sütőben világosra sütjük. Ha kész, a sütőből kivéve a még meleg tésztát vaníliás porcukorban megforgatjuk.


háj , liszt , tojás , szilvalekvár , vaníliás porcukor , fehérbor , szóda