A pilisvörösvári Stube receptje
2020. október 20.- 70 dkg háj
- 1 kg liszt
- 1 db tojás
- 1 kk só
- 1 kk cukor
- 1 üveg házi szilvalekvár
- 1 dl fehérbor
- 2 dl szóda
- vaníliás porcukor
- ízlés szerint
A hájat a hártyáról lekaparjuk, megtisztítjuk, ledaráljuk. A ledarált hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk. A maradék lisztet tojással, kis sóval, cukorral, fehérborral, szódával jól összegyúrjuk. (Hasonló tésztát kapunk, mint a rétestészta.)
A pihentetett tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és a lisztes hájas részt rásimítjuk. A megkent tésztát három részre hajtjuk. Fél órát pihentetjük, 90 fokban elforgatjuk, és újra kinyújtjuk, újra hajtjuk. Ezt a műveletet kb. 3-4-szer megismételjük, hogy kellően leveles legyen.
Az utolsó hajtogatás után a pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 2-4 mm vastagságúra és 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. A közepébe szilvalekvárt teszünk, feltekerjük, és kifliket vagy papucsot formázunk belőle.
Előmelegített 180 ᵒC-os sütőben világosra sütjük. Ha kész, a sütőből kivéve a még meleg tésztát vaníliás porcukorban megforgatjuk.
háj , liszt , tojás , szilvalekvár , vaníliás porcukor , fehérbor , szóda