Bittera Dóra–Molnár B. Tamás receptje
2018. június 18.Kökénymártás hozzávalók:
- 25 cl alaplé vagy leves (zöldségből vagy szárnyasból)
- 1 dl kökényes gin
- 3 ek gines kökény
- 1 ek kökénylekvár
- 1/2 kk frissen tört bors
- 40 g vaj
Kökényes gin hozzávalók:
- 250 g kökény
- 100 g cukor
- 1 l gin
Kökényzselé hozzávalók:
- 2 kg kökény
- 50 dkg alma, héjastul, csutkástul
- 80-100 dkg cukor
- 7,5 dl víz
- 1 db kis citrom leve
Kökénylekvár hozzávalók:
- 2 kg kökény (kimagozva)
- 60 dkg cukor
- 4 dl víz
- 1/2 db citrom leve
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Kökénymártás elkészítése:
A borsot a vaj felén röviden megforgatjuk. A kökényes gint egy másik lábosban felmelegítjük, meggyújtjuk, mikor a láng elaludt, a borsra öntjük. Hozzáadjuk a gines kökényt, a kökénylekvárt, majd belekeverjük a levest is. Nagyon kis lángon körülbelül harmadára sűrítjük. Jól illik rózsaszínre sült kacsamellhez, fácánhoz. Adhatunk bele kevés tört borókabogyót, vagy akár tárkonyt, turbolyát, mentát, de lehet bele egy kis narancshéjat is reszelni.
Kökényes gin elkészítése:
A hozzávalókat befőttesüvegben összekeverjük és lezárjuk. 2-6 hónapig állni hagyjuk, időről időre megrázzuk. Utána mértékletesen fogyasztjuk. A leszűrt kökény és a kökényes gin is sokoldalúan felhasználható mártásokhoz, kacsához, bárányhoz, libamájhoz, fagylaltokhoz, zselékhez.
Kökényzselé elkészítése:
A hozzávalókat – az alma kivételével – felforraljuk, kis lángon 15 percig gyöngyözve forraljuk. A kökényt összetörjük, és az almát hozzáadva további 20 percre tűzre tesszük. Leszűrjük, ismét felforraljuk, forrón üvegbe töltjük, lezárjuk, fejjel lefelé fordítjuk. Negyedórával később párnák közé tesszük kihűlni. Kívánság szerint sűríthetjük tovább, a kívánt állagig.
Kökénylekvár elkészítése:
A kökényt hideg vízben mossuk, edénybe tesszük a vízzel, negyedórán át forraljuk. A bogyók ez alatt kipattannak. Leszűrjük, a levet megtartjuk. Finom szitán átpasszírozzuk, hogy eltávolítsuk a magot és a héjat. Közben hozzáadagoljuk a főzőlevet. Kb. 1 kg kökénymasszát kapunk, ehhez adjuk hozzá a cukrot. Felforraljuk, 10 percig élénk lángon, folyamatosan kevergetve fortyogtatjuk. Még forrón üvegekbe töltjük.
A hozzávalókat befőttesüvegben összekeverjük és lezárjuk. 2-6 hónapig állni hagyjuk, időről időre megrázzuk. Utána mértékletesen fogyasztjuk. A leszűrt kökény és a kökényes gin is sokoldalúan felhasználható mártásokhoz, kacsához, bárányhoz, libamájhoz, fagylaltokhoz, zselékhez.
Kökényzselé elkészítése:
A hozzávalókat – az alma kivételével – felforraljuk, kis lángon 15 percig gyöngyözve forraljuk. A kökényt összetörjük, és az almát hozzáadva további 20 percre tűzre tesszük. Leszűrjük, ismét felforraljuk, forrón üvegbe töltjük, lezárjuk, fejjel lefelé fordítjuk. Negyedórával később párnák közé tesszük kihűlni. Kívánság szerint sűríthetjük tovább, a kívánt állagig.
Kökénylekvár elkészítése:
A kökényt hideg vízben mossuk, edénybe tesszük a vízzel, negyedórán át forraljuk. A bogyók ez alatt kipattannak. Leszűrjük, a levet megtartjuk. Finom szitán átpasszírozzuk, hogy eltávolítsuk a magot és a héjat. Közben hozzáadagoljuk a főzőlevet. Kb. 1 kg kökénymasszát kapunk, ehhez adjuk hozzá a cukrot. Felforraljuk, 10 percig élénk lángon, folyamatosan kevergetve fortyogtatjuk. Még forrón üvegekbe töltjük.
MEGJEGYZÉS:
Nagyon jó lesz a lekvár akkor is, ha a kökény negyedét-felét hámozott-magozott, negyedelt almával helyettesítjük.
