Saly Noémi receptje
2020. július 29.HIDEG VÁLTOZAT
HOZZÁVALÓK:
- 10-12 db nagy bodzatányér
- 3 db citrom
- 1/2 doboz citrompótló
- 1,5 kg cukor
„Csupa hármas” változat
HOZZÁVALÓK:
- 30 db bodzatányér
- 3 db citrom
- 3 kg cukor vagy méz
- 30 szem citrompótló
Két receptet adok hozzá. A hidegen készülő változatot hatévestől fölfelé bárki meg tudja csinálni, a télire való főzését bízzuk a nagyobbakra.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/29/Bodzaszorp-_6-770x_.jpg?token=a88988bb0e031c4df4732130cce1a21f)
ESZKÖZÖK:
Ötliteres befőttesüveg, nagy fakanál, sűrű szövésű géz, tésztaszűrő, tölcsér, csavaros üvegek vagy jégkockatartók.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/29/Bodzaszorp-_7-770x_.jpg?token=3dbda2417f2ca1500342eddfafa75bbd)
A citromokat nagyon alaposan megmossuk, felkarikázzuk. A befőttesüvegbe rakjuk az összes hozzávalót, három-négy napra letakarva hűvös helyre állítjuk, mindennap átkeverjük, a végén gondosan leszűrjük, beüvegezzük, hűtőbe rakjuk, kész.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/29/Bodzaszorp-_11-770x_.jpg?token=aa9810ad3e8bbd455a612e456d50ebca)
Az alábbi „csupa hármas” változat viszont kibírja jövő tavaszig − ha el nem fogy. (Elfogy.)
Ötliteres befőttesüveg, nagyfazék, nagy fakanál, sűrű szövésű géz, tésztaszűrő, tölcsér, csavaros üvegek, celofán.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/29/Bodzaszorp-_10-770x_.jpg?token=223799f166e6f94a3e65f9fcfdb2ed85)
A bodzavirágokat a felkarikázott citrommal − cukor nélkül − egy-két napig áztatjuk annyi vízben, amennyi jól ellepi, majd gézen átszűrve fazékba töltjük, hozzáadjuk a cukrot/mézet meg a citrompótlót, és pár percig nagy lángon forraljuk.
CIFRÁZZAM?
Mindkét változatba mehet pár friss mentalevél, bazsalikom vagy citromfű, néhány szelet gyömbérrel is nagyon finom. A cukorral is lehet művészkedni:
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/28/cukor-770x_.jpg?token=33dd524b58e90eb8881f5cc04e3894af)
FELHASZNÁLÁSA:
A cukor mennyiségétől függően persze hígítani kell szódával vagy sima vízzel. (A jégkockás változatot egyszerűen belepottyantjuk egy pohár vízbe vagy limonádéba.)
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/29/Bodzaszorp-_9-770x_.jpg?token=d96c2af4de8bd39e5c6d4974edcd3f17)
A fekete bodzát (Sambucus nigra) jótevő fának is hívják, mert minden része jó valamire. A virág teája izzasztó, vízhajtó, köhögéscsillapító hatású.
A népi gyógyászatban kérgéből féregűző főzetet készítettek. Vigyázat, nem szabad összekeverni a lágyszárú, mérges gyalogbodzával!
bodza , citrom , citrompótló , méz