Bíró Lajos receptje
2021. július 8.Karalábéfőzelék
Hozzávalók:
- 12 db karalábé
- 1,2 liter alaplé
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 4 csomag kapor szárával
- 20 dkg vaj
- 2-3 ek kristálycukor
- só, bors – ízlés szerint
- 10 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- tejföl díszítéshez
Wasabis puha páncélú rák
Hozzávalók:
- 4 db puha páncélú rák
Tempura
Hozzávalók:
- 2 dl jeges víz
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg liszt
- 1 tk gyömbér
- 1 tk fokhagyma finomra vágva
- 1 tk wasabipor
- só, bors ízlés szerint
A vaj felében a hagymát és a kaporszárat megpirítjuk. Hozzáadjuk az alaplevet és a meghámozott, batonra (négyzet alapú hasábokra) vágott karalábét. Addig főzzük, amíg nagyjából 80 százalékig készül el, azaz éppen csak egy kis rotyogtatás hiányzik neki ahhoz, hogy megpuhuljon. Ezután leszűrjük, egy tepsibe tesszük hűlni.
A vaj másik felében elindítjuk a rántást a liszttel, nem pirítjuk sötétre, hanem hozzáadjuk a karalábé főzőlevét, a tejet és a tejszínt, és harminc percig főzzük.
Végül termomixerben alaposan leturmixoljuk és átpasszírozzuk kis lyukú szűrőn. Belekeverjük az apróra vágott kaprot és az előfőzött karalábét, majd készre rottyantjuk.
A wasabiport vízzel elkeverjük – addig hígítjuk, amíg már nem keserű.
A tempura összes hozzávalóját elkeverjük hidegen.
A rákokat lisztezzük, ebbe a masszába mártjuk, majd forró olajban kisütjük, itatóspapíron lecsorgatjuk és a karalábéfőzelékkel tálaljuk.
karalábé , alaplé , vöröshagyma , kapor , tejszín , tejföl , rák , fokhagyma , gyömbér , liszt , tojás , wasabipor , vaj , tej