Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2020. szeptember 7.- 1 kg tök
- 3 ek olívaolaj
- só, bors
- 5 dkg vaj
- 30 dkg rókagomba
- 1 cs kapor
- 1 cs petrezselyem
- néhány csepp citromlé
A tököt hosszában félbevágjuk, ha sok magja van, azt kanál segítségével kivájjuk. Zsenge, kisebb méretű tököket érdemes választani, de cukkinivel is helyettesíthetjük. A hosszanti szeletből nagyobb, kb. 6-8 cm-es hasábokat vágunk.
A tökhasábokat egy alufóliával fedett tepsire helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, amikor habzik, beletesszük a rókagombákat
(a nagyobbakat félbevágjuk). Néhány percig közepes lángon sütjük. A végén sózzuk, borsozzuk.
Óvatosan összeforgatjuk a tökhasábokat a pirított rókagombával, kis olívaolajjal, pár csepp citromlével, valamint a nagyobb levelekre szedett petrezselyemmel és kaporral – utóbbi zöldek ezúttal nem csak fűszerként, inkább zöldként kerülnek bele.
tök , olívaolaj , vaj , rókagomba , kapor , petrezselyem , citromlé