Receptek

Rókagomba tökkel

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2020. szeptember 7.
  • 1 kg tök
  • 3 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 5 dkg vaj
  • 30 dkg rókagomba
  • 1 cs kapor
  • 1 cs petrezselyem
  • néhány csepp citromlé
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A tököt hosszában félbevágjuk, ha sok magja van, azt kanál segítségével kivájjuk. Zsenge, kisebb méretű tököket érdemes választani, de cukkinivel is helyettesíthetjük. A hosszanti szeletből nagyobb, kb. 6-8 cm-es hasábokat vágunk.

A sütőt előmelegítjük grillfokozatra.


A tökhasábokat egy alufóliával fedett tepsire helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.

Kb. 15 percig sütjük, amíg a felülete megpirul.


Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, amikor habzik, beletesszük a rókagombákat
(a nagyobbakat félbevágjuk). Néhány percig közepes lángon sütjük. A végén sózzuk, borsozzuk.

Óvatosan összeforgatjuk a tökhasábokat a pirított rókagombával, kis olívaolajjal, pár csepp citromlével, valamint a nagyobb levelekre szedett petrezselyemmel és kaporral – utóbbi zöldek ezúttal nem csak fűszerként, inkább zöldként kerülnek bele.

Fokhagymás joghurt is jól illik mellé.




tök , olívaolaj , vaj , rókagomba , kapor , petrezselyem , citromlé