Receptek

Sajtos roló

Nábelek Zsófia receptje

2020. szeptember 25.
  • 1 adag vajas tészta
  • 250 g tejszín
  • 125 g reszelt sajt
  • 125 g puha vaj
  • 4 db tojássárgája
  • 1 db egész tojás
  • só, bors
  • reszelt sajt a befejezéshez
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A SAJTOS ROLÓ a pályaudvarok és a menzás büfék réme, pedig tisztességesen elkészített vajas tésztával és töltelékkel az egyik legjobb sós aprósütemény vagy tízórai. A sajtkrémnél a megszokott és kedvelt trappista sajtot esetleg kiegészíthetjük karakteres kéksajttal, parmezánnal, brie vagy más érlelt, penészes sajtokkal is.


ELKÉSZÍTÉSE:
A vajas tésztát a búrkiflinél leírt recept alapján készítjük el.

A krémhez a tejszínt, a reszelt sajtot és a tojássárgájákat tegyük egy lábasba, alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük az első forrásig. Ekkor ízesítsük sóval, borssal, akár kevés szerecsendióval is. Fóliázzuk le a felületét, hogy ne bőrösödjön be, és tegyük félre hűlni.

Miután a krémalap langyosra hűlt, habosítsuk ki a puha vajat és keverjük selymesre a krémmel. Töltsük habzsákba.

A tésztát nyújtsuk fél centi vékonyra és vágjuk 1-1,5 centis csíkokra. Tekerjük fém sütőcsőre (háztartási boltokban kapható), majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a tészták végei a cső alatt legyenek.

Kenjük meg a felvert tojással és 190 °C-ra előmelegített sütőben süssük 15-18 percig, amíg aranybarna lesz. A csöveken hagyjuk kihűlni a tésztát, vegyük le a formáról, majd töltsük meg a sajtkrémmel.

A roló két végét nyomjuk reszelt sajtba. Frissen a legjobb!






vajas tészta , tejszín , sajt , vaj , tojás