Segal Viktor receptje
2021. szeptember 16.KARALÁBÉFŐZELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 4 db közepes méretű zsenge karalábé (kb. 1,5 kg) felkockázva
- 1,5 dl leszűrt zöldség- vagy húsleves
- karalábé zöldje csíkokra vágva (feltekerjük, és úgy vágjuk fel)
HABARÁS
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg tejföl
- 1 ek liszt
FOGAS
HOZZÁVALÓK:
- 4 szelet fogasfilé (18-20 dkg/szelet)
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
A karalábét meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A levest – alaplé jobb, mert semleges ízű, nem sós – felforraljuk, hozzáadjuk a karalábékockákat, és 20 percig vagy amíg a zöldség megpuhul, főzzük. A karalábét leszűrjük.
A lé háromnegyedével habarást készítünk: a lisztet és a tejfölt csomómentesre keverjük, és a forró alaplével – hőkiegyenlítéssel – kis adagokban elkeverjük, amíg a tejföl át nem veszi az alaplé hőmérsékletét. Erre azért van szükség, hogy selymes állagú legyen a főzelék. Ezután folyamatos kevergetés mellett a habarást a főzelékbe öntjük.
A besűrített főzelékbe tesszük a karalábékockákat, és összeforraljuk. Ha túl sűrű, szükség szerint levet öntünk hozzá. Ízlés szerint fűszerezzük, és megszórjuk a petrezselyemzölddel.
A fogasfiléket mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk. Bőrével felfelé sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal.
karalábé , húsleves , tejföl , liszt , fogasfilé , olívaolaj