Mogyorósi Gábor receptje
2022. február 17.CUKROS OMLÓS TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg liszt, leszitálva (45-ös)
- 15 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 3 db tojássárgája
- 3 g só
ÖSSZEÁLLÍTÁSA
HOZZÁVALÓK:
- kevés lágy vaj és liszt
- omlós tészta, vékonyra nyújtva
- alma
- almánként 1-2 ek vajas karamella
CUKROS OMLÓS TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A tészta lényege, hogy a keményítőt és a zsiradékot egyenletesen elmorzsoljuk egymással: a zsiradék ezáltal mintegy beburkolja, „impregnálja” a keményítőrészecskéket, amelyek ezáltal nem vesznek fel túl sok nedvességet, a tészta omlós-porhanyós lesz.
A vaj ne legyen se túl lágy, se túl kemény (kemény vajjal nehéz dolgozni, a túl puha vajtól nyúlóssá válhat a tészta). Jó megoldás, ha a hűvös vajat két zsírpapír között, sodrófával ütlegelve kissé meglágyítjuk, majd kockára vágjuk. A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, majd a vajat. Ujjbeggyel az egészet összemorzsoljuk, homokosan pergősre. Dolgozzunk gyorsan, a vaj ne lágyuljon meg. Ekkor habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral.
A tálban keverőlapáttal gyorsan összedolgozzuk a vajas lisztet és a cukros tojást, majd a már összeállt tésztát márvány- vagy gránitlapon kidolgozzuk. Ehhez a tésztacipó egy részét tenyerünk párnájával magunktól eltoljuk, kinyújtjuk a kőlapon. Ezt újabb és újabb tésztaadagokkal megismételve addig folytatjuk, míg el nem fogy az egész cipó.
Ismét cipót formázunk, műanyag fóliába csomagoljuk, hűtőszekrénybe tesszük legalább félórára, vagy akár egy napra. A tésztát ezután nyújtjuk ki, és formázzuk igényünk szerint.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, a magházát kivájjuk, akkorára faragjuk, hogy a muffinformánál kicsivel kisebb legyen. Szabályos almakupolákat kapunk, ezeket azonnal friss citromlével bekenjük, hogy ne barnuljanak meg. A muffinformát kivajazzuk, vékonyan kilisztezzük, kevés vajas karamellát öntünk bele, majd belenyomkodva kibéleljük a vékonyra nyújtott, korongra vágott tésztával. Beleborítjuk a fél almát, letakarjuk vékony tésztával, 8-10 percre 200 °C-os sütőbe tesszük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni.
TÁLALÁS:
Tálalás előtt 10 perccel a muffinformát meleg sütőlapra vagy serpenyőbe tesszük, és 5-6 percig melegítjük. Ilyenkor a cukros-vajas réteg tovább karamellizálódik. Joghurtfagylalttal és ropogós morzsával tálaljuk.