Segal Viktor receptje
2020. szeptember 14.- 1 kg újburgonya meghámozva, felkockázva
- 4 db újburgonya héjastul, 1 cm vastag karikákra szeletelve
- 2 fej salotta hagyma, finomra aprítva
- 1 ek metélőhagyma apróra vágva
- 1,2 l leszűrt szárnyas- vagy zöldségleves
- 1 kk őrölt koriandermag
- 6 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj só, bors
A salottát nagy lábasban, olvasztott vajon üvegesre pároljuk. Vigyázzunk, hogy ne kapjon színt. Felöntjük az alaplével, és beletesszük az őrölt koriandert. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul (kb. 20 perc).
Turmixgépbe tesszük a burgonyát és a leves 3/4 részét, így jól tudjuk kontrollálni a sűrűségét. Simára pürésítjük, szükség szerint további levessel felöntjük. (Ha botmixerrel dolgozunk, és a lábasban pürésítünk, a lé egy részét vegyük ki előtte a lábasból, és szükség szerint fokozatosan adagoljuk.)
Turmixolás közben hozzáadunk 5 dkg hideg vajat (vagy olívaolajat). Forró serpenyőben olívaolajon megsütjük a felkarikázott újburgonyákat, és megszórjuk metélőhagymával.
TÁLALÁS:
Tányérokba merjük a levest, majd a tetején elrendezzük a ropogós sült újburgonyát.
újburgonya , salotta hagyma , metélőhagyma , zöldségleves , vaj , olívaolaj , koriandermag