Tamás és Bittera Dóra receptje
2012. február 14.2 kisebb fej vöröshagyma, finomra vágva 2 db sárgarépa, 2 mm-es kockára vágva 3-4 gerezd fokhagyma, 2 mm-es kockára vágva 2 db szárzeller, 2 mm-es kockára vágva 8 dl szárnyas- vagy zöldségalaplé, vagy víz 2 dl száraz fehérbor ízesítőcsokor (póréhagyma palástja, kakukkfű, babérlevél, petrezselyemszár szorosan összekötözve) 1 db babérlevél 2 ek bors 1 ek koriandermag 8 g só 2 ek olívaolaj a pároláshoz
HOZZÁVALÓK:
8 db kis sárgarépa (vagy karotta) 20 dkg zöldbab 20 dkg karfiolrózsa 20 dkg gyöngyhagyma (vagy újhagyma) 20 dkg rókagomba 15 dkg paradicsom, forrázva, hámozva, kimagozva, kockára vágva 2 ek olívaolaj a pároláshoz 5 ek olívaolaj a befejezéshez
ELKÉSZÍTÉSE:
Először készítünk egy zöldségalapot: a hagymát kis lángon olívaolajon pároljuk néhány percig, majd hozzáadjuk a répát, a szárzellert, a fokhagymát. Nagyon kis lángon 5-7 percig lángelosztón pároljuk - a zöldségek ne kapjanak színt!Felöntjük a fehérborral, és 1-2 evőkanálnyira sűrítjük. Hozzáadjuk a fűszereket és az ízesítőcsokrot, majd felöntjük az alaplével (vagy vízzel). Felforraljuk, 40 percig hagyjuk alig gyöngyözve forrni.
ZÖLDSÉGEK
(EGY PÉLDA)
ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat a paradicsom kivételével kevés olajon, lefedve pároljuk 2 percig. Felöntjük annyi fűszeres alaplével, hogy épp ellepje. Zsírpapírral lazán lefedve addig készítjük, míg a zöldség "feszes" nem lesz. A zöldséget leszűrjük, s a levet, ha szükséges, még sűrítjük (hogy pikánsan markáns legyen), és pár csepp citrommal élénkítjük még.
TÁLALÁS:
A zöldségeket serpenyőben néhány kanálnyi lében megforgatjuk, hogy bevonatot kapjon. A tányér aljára is öntünk némi levet, belekeverjük a kockára vágott paradicsomot, végül hozzáadjuk a zöldségeket. Nagyvonalúan meglocsoljuk valamilyen érett ízű olívaolajjal, meghintjük turbolyával, petrezselyemmel vagy koriander zöldjével. Langyosan tálaljuk.