Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. augusztus 1.GYÜMÖLCS
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg őszibarack, hámozva, kockára vágva
- 3 ek akácméz
- 1 ek cukor
MANDULATEJ
HOZZÁVALÓK:
- 400 ml teljes tej
- 300 ml zsíros tejszín
- 200 g őrölt hámozott mandula
- 100 g méz
- 1/2 mk só
- esetleg ízesíthetjük néhány csepp narancsvirágvízzel
TOJÁSOS TÉSZTALAP
HOZZÁVALÓK:
- 4 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 60 g burgonya- vagy kukoricakeményítő
- 50 g + 2 ek porcukor
- 100g + 25 g vaj
A világ egyik legegyszerűbb népi és családi desszertje. Első fokú unokatestvére a tejespitének, de kevésbé lisztes. Gyakran kevernek a krémbe őrölt mandulát is.
Az alapképlet: idény gyümölcse valamilyen formába rakva, majd egy palacsintatésztához hasonlítható tésztával leöntve, sütőben elkészítve.
A klasszikus klafuti cseresznyével és meggyel készül. Hogy ne vizesítsék fel a tésztát, ezeket a gyümölcsöket magostul adjuk a tésztába. Készülhet sárga- és őszibarackkal, körtével is.
GYÜMÖLCS ELKÉSZÍTÉSE:
A hámozáshoz az őszibarackot lobogva forró vízbe merítjük, majd a mellékészített tálban hideg vízbe merítjük, kis késsel hámozzuk. (Ha még nem jön le könnyen, hablapáttal visszatesszük a forró vízbe.)
A gyümölcsöt kettévágjuk, kivesszük a magját, 3 cm-es darabokra vágjuk.
A mézet a cukorral a tűzre tesszük, felforraljuk.
Először kicsit habzani fog. Amikor a habzás csökken, és karamellás színt kapott, levesszük a tűzről, hozzáadjuk az őszibarackdarabokat. A tűzre visszatéve átforgatjuk, hogy vékony bevonat keletkezzen.
Nem akarjuk kompóttá főzni: hamarosan szitára öntjük, hagyjuk tálba lecsepegni a levét. A levet félretesszük.
MANDULATEJ ELKÉSZÍTÉSE:
Felforraljuk a tejet a tejszínnel, belekeverjük az őrölt mandulát, lehúzzuk a tűzről, állni hagyjuk. A 100 g mézet és a sót is belekeverjük, ha van, az ízesítőt is.
TOJÁSOS TÉSZTALAP ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat a tojásságájával keverőtálban habverővel elkeverjük. Hozzáadjuk a keményítőt és az 50 g porcukrot, alaposan elkeverjük. Hozzáöntjük a szűretlen mandulatejet, folyamatos keverés közben. A 100 g vajat serpenyőben közepes lángon mogyoróbarnára barnítjuk, leszűrjük, s amikor kicsit kihűlt, ezt is hozzákeverjük a tojásos mandulatejhez.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
30 cm átmérőjű tortaformát vagy kisebb adagos porcelánformákat kivajazunk, meghintjük porcukorral. A formába tesszük a barackdarabokat, ráöntjük a fenti mandulás-tojásos tésztát.
A nagyobb formát 220 °C-os sütőbe tesszük, 5 perc múlva 180 °C-ra mérsékeljük, további 25-30 percig készítjük.
A kisebb formákat 180 °C-os sütőbe tesszük és 15-20 percig készítjük – a közepe maradjon kicsit kocsonyásan remegős!
Végül meglocsolhatjuk kevés barackpálinkával vagy amarettóval, és a félretett mézes őszibarack-karamellszósszal.
TÁLALÁS:
Langyosan tálaljuk. A tetejére tehetünk pirított mandulát, barackdarabokat, akár sós mandulát, mogyorót, diót, pisztáciát. Esetleg málnát vagy más vörös bogyót.
VARIÁCIÓ
Kicsit munkaigényesebb, amikor a kivajazott formát vékonyan kibéleljük omlós vagy linzertésztával.
A tésztát villával megszurkáljuk, és vakon elősütjük: sütőpapírral lefedjük, a papírra nehezéket teszünk, és 7-8 percre 180-200 °C-os sütőbe tesszük.
Az elősütött tésztára tesszük a gyümölcsöt és a fenti krémet.
mandula , őszibarack , tejszín , tej , méz , porcukor , vaj , tojás , kukoricakeményítő , narancsvirágvíz