Receptek

Fésűkagyló, zöldborsó, „salsa verde”

Pataky Péter receptje

2025. június 22.

fésűkagyló (ha a fogás egy hosszabb menü része, elegendő fejenként 1 db)

1 kg extra zsenge zöldborsó (szezonon kívül lehet fagyasztott is)

10 dkg cukorborsó

2 salottahagyma

1 gerezd fokhagyma

1 csokor borsóhajtás

zöldségalaplé

só, frissen őrölt bors

2 ek vaj


Salsa verde hozzávalók:


10 gr friss bazsalikom

10 gr friss petrezselyem

1 gerezd fokhagyma

1 ek kapribogyó

1 ek apróra vágott apró savanyú uborka

3-4 szardellafilé

0,5 dl extraszűz olívaolaj

kevés csili (opcionális)

1/2 citrom és 1/2 lime leve, illetve reszelt héja

ADAG: 4 főre

A szilárd összetevőket mozsárba tesszük és összezúzzuk, felöntjük a citrusok levével, majd lassan hozzáadjuk az olívaolajat.

A borsót cukros-sós zöldségalaplében pár percig blansírozzuk, majd jeges vízbe átszedjük. Ugyanebben a lében a cukorborsót is hasonlóan készítjük el, majd a levet félretesszük.

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olívaolaj és vaj keverékén megfuttatjuk, majd felöntjük a blansírozólével és 20 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni. Pár kanállal félreteszünk a tálaláshoz.

Ha kihűlt, az előkészített zöldborsót magas fordulaton, hosszú ideig turmixoljuk, a legjobb erre egy thermomixer. Finom szűrőn átszűrjük, félretesszük. Tálaláskor melegítjük, beállítjuk az ízét és állagát, kevés hideg vajjal gazdagítjuk.

A fésűkagylókat alaposan leszárítjuk, sózzuk és forró serpenyőben oldalanként 30–60 másodpercig sütjük. Vajat dobunk rá és a habzó vajjal meglocsoljuk, majd azonnal kivesszük.

A levessel, borsókkal és salsa verdével tálaljuk.



Csakhal Bisztró , fésűkagyló , salsa verde