Katona György receptje
2020. december 1.- 1 kg pulykamell
- 500 g vargánya és császárgomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 ml száraz fehérbor
- 200 g mangalicaszalonna
- 200 ml szárnyasalaplé (vagy leves)
- 2 ek olívaolaj
- 2 szál kakukkfű
- fél csokor petrezselyem
- pár szál friss zsálya
- só, bors
A KÖRET
HOZZÁVALÓK:
- 800 g burgonya (sárga héjú)
- 500 ml mogyoróolaj
- 400 g spenót
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
A gombákat megtisztítjuk és felaprítjuk, majd kevés olívaolajon átpirítjuk a fokhagymával, közben hozzáöntögetjük a bort, és fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel.
A pulykamellet „kinyitjuk”, finoman kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd beterítjük a gombával. Felcsavarjuk és megtűzzük, majd vékonyan beborítjuk a szalonnával. Kisebb tepsibe tesszük, aláöntjük az alaplét, megszórjuk a zöldfűszerekkel, majd 180 °C-on kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A körethez a burgonyát alaposan megmossuk és lekeféljük, héjában, sós gőzben megpároljuk, majd felcikkezzük, és a mogyoróolajban ropogósra sütjük.
A spenótot leforrázzuk, és alaposan lecsöpögtetjük.
Serpenyőben közepes lángon kis színt adunk a felkarikázott fokhagymának, majd átforgatjuk benne a spenótot, közben sózzuk és borsozzuk.
pulykamell , vargánya , császárgomba , száraz fehérbor , fokhagyma , szárnyasalaplé , mangalicaszalonna , olívaolaj , kakukkfű , petrezselyem , zsálya , burgonya , spenót