A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapismeretek

Mit sütsz, kis szűcs? - Karácsonyi kölyökkonyha

Madary Orsolya

2014. január 14.

Az advent egyik legizgalmasabb pillanata, amikor a gyerekek összejönnek mézeskalácsot sütni. Korponai Péter cukrász olyan karácsonyi édességeket talált ki, amelyek egyszerűek és látványosak.

A Mezzo Kuzin főzőiskolában mindent a gyerekek kevertek, formáztak, díszítettek. A nap sárgarépa-hámozással kezdődött és a répatorta gyöngybe forgatásával végződött. Ez lett a kedvenc: a felnőtteknek torta, a gyerekeknek nyalóka formájában.

Gesztenyés kifli (kb. 50 db)

HOZZÁVALÓK: 

  • 165 g vaj
  • 70 g porcukor
  • 200 g liszt
  • 165 g gesztenyemassza
  • 1 db narancs héja
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 1/2 rúd vanília

ELKÉSZÍTÉSE:

A vajat és a gesztenyemasszát összedolgozzuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát, a sót, a narancs héját, majd a tojást, és végül hozzágyúrjuk a lisztet. Hűtőben fél órát pihentetjük, majd négy részre osztjuk, és hengereket formázunk belőle. Kisebb darabokra vágjuk, és kisujjnyi vékony rudakat formázunk belőle, amit kifliszerűen meghajlítunk. Sütőpapírra rakjuk és 180 °C-on 8-10 percig sütjük.

Marcipáncsillag (kb. 40 db)

HOZZÁVALÓK:

  • 300 g marcipánmassza
  • 100 g liszt
  • 2 db tojásfehérje

ELKÉSZÍTÉSE:

A marcipánmasszát szétmorzsoljuk, hozzáadjuk az 1 tojásfehérjét és a lisztet, majd jól összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle, porcukros felületen nyújtófával kb.3 mm vastagra nyújtjuk, és csillag vagy bármilyen más karácsonyi formával kiszúrjuk. Sütőpapírra tesszük, megkenjük a maradék tojásfehérjével, és kandírozott cseresznyével, naranccsal, pisztáciával díszítjük.180 °C-os sütőben kb. 8 percig sütjük.