A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Archív

Magyar Konyha

2019. október 27.

A legenda szerint a kiflit a bécsi Peter Wendler találta ki 1683-ban. A derék sütőmester az ostrom után nem a kutyáját nevezte el szultánnak, hogy bosszút álljon a törökön, hanem félhold alakú péksüteményeket készített. Hadd egyék meg a bécsiek a félholdat, ha már annyit koplaltak miatta. A kiflinek pedig a Gipfel nevet adta, ami a templomtorony csúcsát jelentette, ahová az igazhitűek a lobogójukat kitűzték.

A történet szép, de nem igaz. Wendler ugyanis 1680 decemberében elhalálozott, a bécsi pékek pedig már 1227-ben egy kosár "chipfen"-nel fogadták VI. Lipót herceget, midőn hazatérve a Szentföldről (ahová a mi II. András királyunk társaságában utazott a kereszt védelmében) bevonult a császárvárosba.

Az oszmán jelkép meg amúgy sem zavart senkit, hiszen a Szent István templom tornyán másfél évszázadig trónolt egy fekvő félhold és egy hatágú csillag (a Császár és a Pápa jelképe),

és Mária Antónia osztrák főhercegnő (XVI. Lajos felesége), amikor divatossá tette Párizsban a kiflit, croissant-nak nevezte. Ami ugye, növekvő Holdat jelent.

A mi szempontunkból sokkal érdekesebb egy bizonyos Wendler Gusztáv pozsonyi "pejglisütő mester", aki a hajdani pékmester kései leszármazottja. Az első világháború előtt (ha lóversenyre utazott) mindig tőle hozta a legendás diós patkót Magyar Elek, az Ínyesmester. Wendler boltja a színház közelében állt, szemben a Palugyay-féle Zöldfa fogadóval. Ez az a Palugyay (amúgy Jakab) vendéglős és borkereskedő, akit "pozsonyi Gundel"-nek neveztek és olyan kitűnő konyhát vitt, hogy az országgyűlési képviselők naponta látogatták.

Kossuth Lajosnak például a pozsonyi kifli mandulás változata ízlett a legjobban.

A későbbi kormányzó annyira kedvelte a fogadót, hogy 1848. március 17-én a Zöldfa erkélyéről hirdette ki a márciusi törvényeket és mutatta be az összegyűlt tömegnek Batthyány Lajost.

Hogy a kitűnő üzleti szimattal rendelkező Palugyay ekkor keresztelte át a pozsonyi kiflit Kossuth kiflire, vagy már korábban, bonyolult kérdés. Annyira az, hogy Fehér Béla a bejgli misztikus eredettörténetét állítja új műve középpontjába. A Kossuthkifli című frenetikus gasztro kalandregényben - a szabadságharc kellős közepén - egy láda titokzatos süteményt csempésznek Pozsonyból Debrecenbe. Egy pozsonyi cukrászmester találmányát. Ami nem diós patkó, nem mákos kifli, se mákos kalács, valami egészen más. Hogy mi, azt sosem tudjuk meg, mivel az utazástól és kíváncsiságtól elgyötört szereplők (Estilla, a cukrász lánya és a púpos vénlány, Karola grófnő) az egészet befalják.

Csak sejtjük, hogy ez a mi bejglink volt. Mákos és diós. Rúd alakban. Nem a pozsonyi Scheuermann Sütőház Pressburger beugle-je, amit már 1785-ben azzal hirdettek, hogy az első tészta, amit megtöltöttek, nem, ez nem bejgli, legfeljebb patkó, hiszen „beugen” azt jelenti: „hajlítani”, napnál is világosabb, hogy kifliformáról van szó.

A Kossuth bejgli egészen más. Csak hát eltűnt. A szabadságharc bukása után pedig Kossuth nevét ki sem lehetett ejteni. A szakácskönyvek is hallgattak róla.

Mákos vagy diós "hajtvány"-ról, pozsonyi patkóról beszéltek. Még Czifray István is csak a "Posonyi finom mákos kalátsot" ismerteti.

Még a két világháború közötti időszak egyik legjobb gyűjteményében, Az ínyesmester szakácskönyvében is szinonimaként szerepel a kifli és a bejgli: "A diós és mákos patkó, melyet pestiesen bájglinak vagy pejglinek is neveznek, mindig karácsonykor éri el aktualitásának tetőpontját." Az igazi, rúd alakú bejgli receptjét nem találjuk sehol az 1940-es évekig.

Pedig ekkora már szabályos "bájglimérkőzés" alakult ki a magyar háziasszonyok körében. Kinek a tésztája omlósabb, melyik tölteléke dúsabb? Egy avas dió, keserű mák, repedezett, kiszáradt tiszta a legnagyobb szégyennek minősült, még akkor is, ha a ház úrnője nem is maga sütötte, hanem cukrászdából hozatta a bejglit. A karácsonyi bejgli sorskérdés lett. Nemzeti jelkép. Hungarikum, amit le akartunk védetni. De végül ezt is elbaltáztuk, helyettünk a szlovák állam jegyeztette be 2009-ben az európai eredetvédelmi hivatalban a pozsonyi kiflit.  A neve: Bratislavský rožok. Kossuth meg forog a sírjában és mandulás kifliről álmodik.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra