A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Balaton

V. Nagy Viktória

2017. augusztus 25.

Ha nyár, akkor Balaton, ha pedig Balaton, akkor egyértelműen Szárszó – szögezi le Csukás István. Az író, költő több mint húsz esztendeje tölti a nyarakat feleségével Balatonszárszón.

Sőt, ahogy fogalmaz: a fél élete itt telik, a másik fele Budapesten – ha ugyanis a munkája engedi, már májusban leköltöznek a Balatonhoz, és csak valamikor október közepén térnek vissza. Azt, hogy milyen szoros és baráti a község és a költő viszonya, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a helyi kertmoziból átalakított nyári színházat is róla nevezték el. Csukásék is a szívükbe zárták a déli parti települést, két okból is, s ebből az egyik természetesen maga a tó.

„Minden reggel, amikor bevásárolni megyek, a Balaton felé kanyarodok, hogy megnézzem, megvan-e még, és örömmel állapítom meg, hogy megvan” – mondja nevetve a költő.

A másik, hogy Szárszó emberi léptékű helység: kétezren lakják, így mindenki ismer mindenkit. Ezt a baráti légkört nyaranta csak fokozza a kedvelt kerti foglalatosság, a bográcsozás.

„A bográcsot gyerekkoromból hoztam magammal a Tiszántúlról; amikor Pestre költöztünk, lakásunk még nem, de bográcsunk már volt. Bográcsozni nemcsak az ízek és illatok miatt öröm, hanem mert ez mindig jó társasági összejövetel is. A főzés közben mindenkinek megvan a feladata, a főszakács persze én vagyok” – mondja Csukás.

Nemcsak az ő kis kertjükben füstöl nyaranta a tűzhely, hanem másutt is, így, ha fúj a szél, hozza-viszi az illatokat, mindenki tudja, mit főz a szomszéd. A bográcsozást megelőző bevásárlás is fontos mozzanat. Szerencsére Szárszón nagyszerű a piac, mindig friss áruhoz lehet jutni. Csukás István specialitása az alföldi bográcsgulyás – legalábbis ő így hívja.

„Különlegessége, hogy nem marhahúsból készül, hanem dagadóból, annak is a porcogós részéből. Alföldi és nyári pedig attól lesz, hogy rengeteg friss zöldség kerül bele. Először hagymát vágok a zsírba, erre teszem a fölkarikázott zöldségeket. Ezeket együtt dinsztelem 10-15 percig, utána mehet bele a fölvágott hús, majd így dinsztelem tovább az egészet. Jó fél óra múlva kezdem felengedni vízzel, és nagyon lassú tűzön főzöm. Természetesen kell bele krumpli, csipetke, pirospaprika” – részletezi a receptet.

Kedvelt program még a pinceszer, a baráti borospincéket sorba látogató kóstoló is. Szárszón sok a borospince, ahol a fő program szintén a bográcsozás, és hozzá a borozás: mert a déli parton is pont olyan remek borok teremnek, mint az északin, például a szárszói is kitűnő, mi mindig azt iszszuk – teszi hozzá az író.

Ha Szárszóról beszélünk, akkor fontos megemlíteni a helyi lecsófesztivált is, amit augusztus végén rendeznek meg. A rendezvény fővédnőke, Balatonszárszó díszpolgára Csukás István, író.

A balatoni éttermek közül Csukás István egyik kedvence a Kistücsök:

„Nincs messze, Szemes és Szárszó között, akár gyalog is el lehet menni odáig. De más éttermekbe is boldogan ellátogatunk, sőt, az utóbbi években a part menti büfék, halsütők is magas színvonalúak, szinte mindenhol finomat mérnek.”