A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Balaton

Magyar Konyha

2016. augusztus 23.

Tiszta összetevők, ökotudatosság, fair-trade. Ha egy jól megpakolt, szaftos hamburgert képzelünk magunk elé sült krumplival vagy rántott hagymakarikákkal, nem ezek a szavak ugranak be elsőként. Pedig miért is ne? Amerika kultikus "organic" hamburgerezője, a Bareburger idén nyáron megvetette a lábát az öreg kontinensen is.

A hamburgerlánc a világszerte hódító – romboló – junkfoodra adott igazán vagány választ 2009-es indulásakor. A vicces mackó, malac és egyéb grafikákkal, és nagyon laza dumákkal kommunikáló Bareburger állítása, hogy a hamburger összetevőinek egyáltalán nem kell egészségtelennek, rossz minőségűnek és műanyagnak lennie.

Ételeiket legelőn legelt állatok húsából, "boldog tyúkok" tojásából, környékbeli szezonális, vegyszermentes zöldségekből és gyümölcsökből készítik. A különleges hozzávalókat fair trade beszerzés útján oldják meg, konyhájukból kizárják a genetikailag manipulált összetevőket, és amit csak tudnak, maguk készítenek.

Finomított cukor helyett agavé- és almaszirupot használnak, és ami külön szerethető a Bareburger koncepciójában, az az, hogy nem akarja megtagadni az élvezeteket, legyen az a bűnösnek kikiáltott zsír vagy alkohol (bort és sört is kínálnak).

Illik megjegyeznünk, hogy manapság már itthon is kiváló példákra lelhetünk egészséges gyorsételek terén. A gombamód szaporodó streetfoodosok közül egyre többen szavaznak a valamivel drágább, de minőségi alapanyagokra, vagy jusson csak eszünkbe az idei Év Strandétele díj győztese a Balatonon. A badacsonytomaji Kishableány Big Mekk összetevőit öröm csak olvasni is: a saját recept alapján sült rozsbagettbe zöldfűszeres cserszegtomaji kecskesajt és a Balaton-felvidéki rezi közösségi kertben termett biozöldségek kerülnek.

A burgerforradalom itthon 2010-re datálható a Magic Burger büfékocsijának megnyitásával. Tarolt aztán a Black Cab, Angus-marhával kezdett dolgozni a Zing, becsatlakozott a W35, a városligeti Pántlika, a BRGR és a Kandalló, hogy csak az első hullám azon nagy neveit idézzük, akik azóta is folyamatosan hozzák a szintet – az egyre magasabb elvárásoknak megfelelő – minőségi gyorsétkezés terén.