Nábelek Zsófia
2017. december 4.Jahni László a balatonszemesi Kistücsök étterem séfje a megszokottól eltérően nem a balatoni gasztronómiáról, hanem a családi receptekről, a kamrából kicsent zsíros brúgóról, téli csigázásról, na meg a fahéjas karimangóról mesélt.
Jahni László, a Kistücsök séfje
 „Édesanyám családja Heves megyében élt, Egertől 20 kilométerre, Tófalun. Anyu felköltözött Budapestre vidékről, apuval gyári munkások voltak. Dolgoztak, a szabad hétvégéken pedig, ha nem volt programunk Budapesten, rögtön mentünk le anyu rokonaihoz vidékre” – kezdi a történetet Jahni László. Régi típusú házakban lakott ott mindenki, meséli, ami olyan, mint egy hosszú csőház.
„Édesanyám családja Heves megyében élt, Egertől 20 kilométerre, Tófalun. Anyu felköltözött Budapestre vidékről, apuval gyári munkások voltak. Dolgoztak, a szabad hétvégéken pedig, ha nem volt programunk Budapesten, rögtön mentünk le anyu rokonaihoz vidékre” – kezdi a történetet Jahni László. Régi típusú házakban lakott ott mindenki, meséli, ami olyan, mint egy hosszú csőház.
Ha belép az ember, akkor azt látja, hogy a konyhából ágazik szerte minden szoba. Ott volt a sparhelt, egy nagy lóca, heverő, ott élték az életet. Mindenhol volt kályha, de mivel a konyhában sokat fűtöttek, az úgy szétterjedt, hogy máshol szinte nem is kellett befűteni. Az élet a konyhában zajlott, és ha már ott volt mindenki, akkor ettek-ittak az emberek.
A disznóvágásokra összejöttek a rokonok, hétvégente, reggel pedig kakast vagy tyúkot vágtak. A nagymama és Jahni egyik nagynénje éltek együtt – ő fejőnő volt, a férje pedig legeltetett. Volt tehén és sertés is a baromfi udvar mellett, és persze veteményeskert, rengeteg gyümölccsel. A kert körül, a konyhában és az állatoknál is elkélt a segítség, ami gyakran inkább szórakozás volt, mint munka.
„Mindig akadt valami, amivel elfoglaltuk magunkat, mindig találtunk valami érdekeset: bemész a pajtába és fűzöd a dohányt, nagy füzérekkel felaggatod, vagy rakod a szénakazlat. Mondjuk babot meg ribizlit szedni nem szerettem, ahogy körbeültük a bokrokat és csak csipkedtünk. De amikor a téli estéken összeültünk tésztázni, és mindenki mesélte a régi történeteket, abból senki sem akart kimaradni.”
Ha tészta, akkor leves is jár hozzá. Jahni elmesélte, hogy náluk a tészta legalább olyan központi elem az étkezésben, mint a hozzá tartozó leves: a mai napig sok tésztát szed egy kevés levessel. De nemcsak a húsleves, hanem a bablevesek is főszereplők: „Ha végignézed az évet, látszik, hogy mindig tudsz bablevest főzni, és nálunk mindig volt is: fejtett, friss vagy szárazbab, mikor mi. Tartalmas, hétköznapi leves, amit anyu pereccel készített. Nem sütőben sült perec volt ez – laza csipetketésztát sodort össze perec alakúra, úgy főzte a bablevesbe.”
 A sparhelten mindig voltak edények, amelyekben pirítottak valamit. Húsokat, tésztákat, csuszát, krumplis tésztát. Volt két-három nehéz, hosszúkás vasedény, amelyek melegedtek. A húsok általában el voltak készítve zsírban, a kamrában álltak, aztán ha kellett, akkor csak kivettek belőle és lepirították, vagy besütötték, például a paradicsomos káposztához.
A sparhelten mindig voltak edények, amelyekben pirítottak valamit. Húsokat, tésztákat, csuszát, krumplis tésztát. Volt két-három nehéz, hosszúkás vasedény, amelyek melegedtek. A húsok általában el voltak készítve zsírban, a kamrában álltak, aztán ha kellett, akkor csak kivettek belőle és lepirították, vagy besütötték, például a paradicsomos káposztához.
A kamrában lógtak a sonkák, szalonnák, kolbászok is, meg ami nem a földpincében volt: almák, burgonya, babok, zöldségek. Pont olyan éléskamrának hangzik ez, ahová érdemes benézni, amikor valaki nem figyel. „Reggel, mikor megvolt a friss kenyér, slisszoltunk be a spájzba és a tepsiben, zsírban megsült húsokat tunkoltuk meg szedegettük ki. Először leettük a tetejét, a finom sült zsírt, ami alatt ott volt ez a sós, zselés, iszonyúan koncentrált íz, amit a kenyérrel kiettünk” – meséli Jahni.
A húsok után következtek a sütemények. „Anyu nővére volt nagy desszertes, mindennap volt és ma is van valamilyen édesség náluk. Ezek általában sütemények, de nyáron néha fagylaltot készített.
Hűtő nem volt, a dinnyét is a kútban hűtöttük, úgyhogy ez inkább egy hagyományos mousse volt tojásfehérjehabbal. Málnás, ribizlis, amilyen gyümölcs éppen termett. Az egyik kedvenc süteményem a lúdláb volt. Főzött tojáskrém egy nagyon könnyű piskótán, a teteje csokoládés-kakaós bevonóval lefedve.
Aztán fahéjas karimangós is sokszor volt: jó zsíros kelt tészta, libazsírral, langyosan – ez volt a legjobb, főleg hideg madártejjel. Ettük lekvárral vagy gyümölcslevessel is, ez volt a nagy kedvenc.”
 Jahni szerint a gyerekkori emlékek és a be-besegítés az asszonyoknak biztosan befolyásolták a pályaválasztásban. Az iskolában volt lövész- és számítógépes tanfolyam is, de ő a szakácstanfolyamot választotta, ahonnan már egyenes út vezetett a konyhába.
Jahni szerint a gyerekkori emlékek és a be-besegítés az asszonyoknak biztosan befolyásolták a pályaválasztásban. Az iskolában volt lövész- és számítógépes tanfolyam is, de ő a szakácstanfolyamot választotta, ahonnan már egyenes út vezetett a konyhába.
„Olyannal szerettem volna foglalkozni, amit én akartam. Nem biztos, hogy akkor már tudtam, nekem ezen az úton kell indulnom, de azt igen, hogy ezt szeretem. Száz százalékig eltökélt voltam a gasztronómiával kapcsolatban. Később már szakmai oldalról is egyre érdekesebb volt otthon szétbontani a baromfikat vagy figyelni a konyhai műveleteket.”
Jahni Lászlót végigkísérték a pályáján a hagyományok, a női példák. A katonaságnál a tiszti konyhán a polgári alkalmazottak többnyire asszonyok voltak, de az első munkahelyén is egy séfasszony irányított mindent.
A Kistücsök megnyitása óta áll mellette a konyhán Erzsike, aki a mai napig aktívan kóstol, főz és tálal. Hogy miért fontos ez?
Így lehet szerezni olyan tapasztalatokat, szert tenni olyan ízlésre, ami nemcsak a szakmában fontos, hanem kulturális alapokat is ad. Sokan panaszkodnak a modern gasztronómiára, hogy bár szép és innovatív, de nincsenek ízek – ez a rengeteg tudás és tapasztalat adja az ízeket.
A főzéshezt használt tűzhelyet a Wamsler SE biztosította.
ELÉRHETŐSÉGEK
Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt.
3100 Salgótarján, Rákóczi út 53-55.
+ 36 (32) 411-833
www.wamsler.hu
MINTABOLTOK
3100 Salgótarján, Rákóczi út 53-55.
1098 Budapest, Dési Huber út 20.
