A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Balaton

Magyar Konyha

2012. július 9.

Ropogós sült keszeget, ízletes pontyszeletet és sült busát egyaránt kínálnak a mobil halsütőben, amely ezen a nyáron a balatoni rendezvények egyik főszereplője.

Sokakban nosztalgikus élményként él, ahogy a sült keszeg illata belengi a Balaton-partot. Szerencsére akad még néhány jó halsütő a Balaton partján (lásd nyári dupla számunk Balatonról szóló cikkét és a Top 10 halsütő listáját), de sült keszeget sajnos kevés helyen árulnak. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ezt a hiányt igyekszik betölteni azzal, hogy üzembe állítottak egy mobil halsütő kocsit, ami a nyár folyamán többek között a siófoki rendezvényeken is megjelenik majd.

 A halgazdálkodási társaság célja, hogy a tóparti települések és a Balatonhoz érkező turisták régi, és jogos igényének megfelelve mind több helyen lehessen balatoni halat enni.  A halsütő kocsiban árult, valóban ellenőrizhető forrásból származó balatoni hallal talán sikerül megállítani az olcsó tengeri hal térhódítását a Balaton-parton, és ezzel előnyt szerezni a helyi ízeknek.

 A halsütő ugyanakkor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tavaly indított, "Egye ki a busát a Balatonból !"című kampányát is erősíti azzal, hogy a büfékocsi kínálatában megjelenik a sült busa.

A kampány egyik célja, hogy meghozza a hazai lakosság kedvét a busa húsának fogyasztására. A busaevés növelése a Balaton ökológiai állapotának megtartása miatt is fontos, hiszen ez az idegen honos halfaj táplálék konkurense az őshonos halak ivadékainak, ezért az egyedszám folyamatos csökkentése elengedhetetlen az őshonos balatoni halállomány sokszínűségének megtartásához - tudtuk meg Füstös Gábortól, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától.

A büfékocsi többek között az alábbi rendezvényeken jelenik meg:

Július 6-8.               XIII. Balatonlellei Juliális                                   Balatonlelle, Móló-sétány

Július 13-14.           Balatonvilágosi Falunap                                   Balatonvilágos, Rendezvénypark

Július 21-22.           Balatonboglári Halászléfőző verseny         Balatonboglár, Parti sétány

Augusztus 3-5.       XX. 40 Halász Emléknap                                  Vonyarcvashegy                    

Augusztus 17-20.  Bor és Kenyér Ünnepe                                   Siófok, hajóállomás                              

A rendezvénylista a nyár folyamán is bővül, bővebb információt a www.balatonihal.hu oldalon találhatnak.