A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Balaton

Magyar Konyha

2017. szeptember 7.

A gyógyvízéről, valamint a wellness fürdő kényeztető medencéiről és szaunáiról – no meg az ezekhez kapcsolódó egészségmegőrző és szépségápolási szolgáltatásairól – ismert elegáns Spirit Hotel***** az ősz beköszöntével izgalmas gasztrokalandozásra invitál. Egy-egy szombat estén ugyanis topséfek várják a vacsoravendégeket.

A séfek ma már ugyanolyan sztárok lehetnek, mint a színészek vagy az énekesek, és nem csupán azok, akik szerepet vállalnak valamelyik népszerű főzőműsorban. Kíváncsiak vagyunk a fogásaikra, de a személyiségükre is, főleg, ha ismert, „nagydumás” mesterszakácsról van szó. Ha pedig ez a kettő találkozik – azaz hódolhatunk a kulináris élvezeteknek és a fogásokat maga séf konferálja fel –, akkor olyan komplex élményben lehet részünk a testet-lelket felfrissítő wellnessezés után, ami csak ritkán adatik meg. 

A Spirit Hotelben az ősz mindig a gasztronómiáról szól: a nyár elmúltával kicsit talán jobban befelé figyelünk, és értékelni tudjuk a legfinomabb részleteket is. A Hotel munkatársai pedig igazán lehengerlő programmal várják a vendégeket: tíz héten át tíz séf prezentálja a vacsorát. Mindegyikőjük a saját stílusában főz, a saját konyhájára jellemző fogásokat tesz az asztalra, de olyan ételsort vonultat fel, ami ebben a formában csak ezen az egy estén kóstolható.

Halak, vadak

Az első vendég szeptember 2-án Mizsei János, a magyar gasztronómia egyik legfiatalabb és legtehetségesebb képviselője, a budapesti MÁK bistro séfje volt. Jánosról lehet tudni, hogy a skandináv konyha szerelmese, menüje azonban még a sokat látott ínyenceket is lenyűgözte. Pontosan az jelent meg benne, ami a skandináv konyhát naggyá tette, és ami a világban is meghatározó trend: az évszaknak megfelelő és a környékről származó alapanyagokból készített különleges technológiai eljárásokkal – savanyítással, fermentálással – egészen egyedi fogásokat. Az ízek üdék és frissek voltak, az alapanyagok a lehető legtermészetesebb formájukban kerültek a vendégek elé. 

S ha a „szezonális és regionális” kifejezések túl elméletiek lennének, tegyük megfoghatóvá: volt a tányérokon őz, angus marha, szarvasgomba, káposzta, bodza, sóska, szilva, medvehagyma-termés, fogas. Az egyik előétel például – amely az ázsiai hatásokat finoman jelző shiso levelet, kukoricát, szarvasgombát és tisztított vajat tartalmazott – a színeivel, az illatával, a hangulatával az avarral borított őszi erdőt idézte. Ezután következett az őztatár szilvával és sóskával – megjelent az erdő jellegzetes állata. Az őz jegyeit nem nyomták el karakteres fűszerek, csupán egy kis só emelete ki az ízét. A különböző fajtájú, és változatos módokon elkészített hagymákkal tálalt, citromverbénás vajban érkező vajpuha fogas üdesége pedig a vizek világát idézte. 

De mit mond minderről a séf, Mizsei János? „Azért vállaltam örömmel a felkérést, mert így felfedezhettem a régió alapanyagait. Az őzhús például fantasztikus, nagyon jó volt vele dolgozni. Emellett jó kiszakadni az embernek a komfortzónájából és egy nap alatt felfűzni egy egész ételsort. Nagy kihívás volt ez, és én szeretem a kihívásokat.” Ami pedig az ízeket illeti: „Jellemző a konyhánkra, hogy nagyon naturális ízekkel dolgozunk: karakteres ízt a savanyított alapanyagok adnak.” A skandináv gasztronómia sikerében szerinte nagy szerepe van az összefogásnak, ami már a magyar séfek között is érződik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az ilyen vendégfőzések, amikor a helyi csapat dolgozik az „idegen” séf keze alá. „A konyhán beszélgettünk, megtudtam, nekik milyen tapasztalataik vannak a vendéglátásban, hogyan jutottak el ők is ugyanerre a szintre. Jó volt megismerkedni” – mondta Mizsei János, akinek a főzés mellett jutott ideje a kikapcsolódásra is. „Fantasztikus volt. Nagyon szép a hotel, sok lehetőség van a wellnessben, a sportban és a konyhán is.” 

Konyha és média

A folytatásban ugyanilyen izgalmas kalandokban lehet részük a vendégeknek. Szeptember 9-én Tóth Pál, a Kővirág Étterem séfje főz. Akik jártak már a Káli-medencében, tudják, hogy a Kővirág mára fogalommá vált. A bácshegyi sajtkrém és a keszthelyi tokhal most Nyugat-Magyarországon is bemutatkozik, odavarázsolva egy estére a Balaton-felvidék ízeit. Szeptember 16-án viszont a hóhért akasztják: az a Jókuti András irányítja egy estére a konyhát, aki Világevő néven futó blogjában javarészt a front másik oldalán áll, tehát ő véleményezi a séfek munkáját. A vendégek most az ő pho levesét, vagy épen a miso-pasztában marinált tőkehal-kreációját kóstolhatják meg.

Szeptember 23-án egy szintén a médiából jól ismert arc, Bernáth József főz az Art Catering színeiben. Fogásai a klasszikusabb vonalat idézik, de mindegyikben van egy kis csavar (aszalt szilvás pulykarolád porcsinsalátával, póréhagymás burgonyaleves füstölt fürjtojással, vörösboros báránynyak paprikás tarhonyával). Egy hét múlva, szeptember 30-án azok is megkóstolhatják a KIOSK Budapest séfjének ételsorát, akik egyébként nem jutnának el a népszerű fővárosi étterembe. Az étlapon ezúttal lazac gravlax, szőlő granita és kacsaduó lesz káposztás tésztával. Október 7-én igazi nagydumás séf ragadja magához a fakanalat és mikrofont: Bíró Lajost, a budapesti BOCK Bisztró „lelkét” jól ismerik a hazai ínyencek. Menüjében a magyar konyha ízvilága dominál, és nem maradhatnak el jellegzetes, meghökkentő párosításai sem. Lesz libamáj sushi, véres hurkás gersli rizottó, mangalica pofa pörkölt malacfül carpaccióval, valamint paprikás csirke is békacombbal és túrógombóccal.

Olasz és balatoni ízek

Nincs is jobb, mint ha úszkálás alatt, vagy miközben a hátunkat dögönyöztetjük a vízsugárral, esetleg egy jó masszázst élvezünk, arra gondolunk, hogy este még olyan élmény vár ránk, ami más érzékszerveinket kényezteti. Ráadásul izgalmas dolgukat hallhatunk, és ehhez még csak ki sem kell mozdulni a szállodából. Az október 14-i vendéget szintén nem kell bemutatni: Gianni Annoni a fővárosi Trattoria Pomo D’Oro képviseletében Olaszország ízeit vonultatja fel a vasi vidéken. Lesz lazacpisztráng kaviár, bárány póréhagymával, zellergumóval, pisztáciakéregben, valamint csokoládé-gesztenye-mogyoró praliné is caprino sajttal. Október 21-én Borda Attila, a Spirit Hotel séfje bizonyíthatja be, hogy lehet valaki próféta a saját hazájában: a kacsanyelv rillette szarvasgombás muosse-szal, vagy a tintahal ravioli rákkal, medvehagymával és bulgur rizottóval biztosan lenyűgözi a vendégeket.

Már javában az őszben járunk majd, amikor két kimagasló vidéki vendéglő séfjére kerül a sor. A szilvásváradi pisztráng honnan is jöhetne máshonnan, mint a Macok Bisztró és Borbár konyhájáról. Az egri ízek világát Macsinka János jeleníti meg a spa hotel vendégei számára: zsályás sütőtök krémleves konfitált kacsamájjal, szarvas gerinc céklavariációval, és még számos izgalmas fogás várja az est résztvevőit. Végül, de nem utolsó sorban a balatonszemesi Kistücsök séfje, Jahni László mozdul ki a komfortzónájából, ahogy a Mizsei János jellemezte a helyzetet. A nyurgaponty, a savanyú halleveles és az édesköménnyel készült árpához tálalt fehérboros halszósz a magyar tengert idézi, de lesz szarvasborjú és angus marha is. Aki pedig még soha nem járt a Kistücsökben, az ételsor végén megkóstolhatja a híres kávékrémjüket is csokoládé fagylalttal.

A séfek menüjét az ételekhez illő magyar borok kísérik, és az est egyik legnagyobb élménye, hogy a körasztaloknál elköltött fogások összehozzák azokat a vendégeket is, akik korábban nem ismerték egymást. Jóízű beszélgetések alakulnak ki az ételek és a borok kóstolása és véleményezése közben, és mindenki elmesélheti korábbi kulináris élményeit, tapasztalatait. Talán ez a semmivel össze nem hasonlítható társasági élet teszi igazán különlegessé a Spirit Hotel őszi gasztrokalandjait.

További információk a Spirit Hotel honlapján olvashatók.