A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Balaton

Magyar Konyha

2019. május 10.

Aki péntek délben a szántódi révnél járt, egy buli kellős közepén találta magát. A Balatoni Kör tagjai és vendégeik elfoglaltak egy kompot, nyolc étterem mozgókonyhát állított fel, szállt a füst, szólt a zene és folyt a pezsgő és a bor.

A Balatoni Kör mindent megtesz, hogy a Balatont télen és nyáron is szeressük, hirdessük és élvezzük.

Most rendezték meg ötödször a Gasztropikniket, az ínyencek találkozóját, ahol a közönség egy helyen megismerheti a Kör tagjait, találkozhat a minőségi szolgáltatást nyújtó éttermek, szálláshelyek tulajdonosaival, megkóstolhatja jellegzetes fogásaikat, és ismerkedhet a Balaton szerelmeseivel.

fotók: Böröczky Bulcsú és Németh Levente

Az eddigi helyszínek, Sümeg, Balatonlelle, Badacsony, Csopak és Köveskál után nem véletlenül választották a kompot, mert így a Balaton közepén fejeződhetett be a rendezvénysorozat. És bár jött egy zivatar, a tó látványa mindent pótolt. Amint a fotókon is látható hihetetlen színek jelentek meg az égen és a vízen. Nem beszélve a tányérokról.

A fogások többnyire balatoni termelőktől származó alapanyagból készültek.

Mit is kóstolhattunk?

A Neked főztem gasztrokocsma focaccia-val készült, amelyet hátszínnel és kecskesajttal kínált. A BL YachtClub eperkrémlevest és harcsát hozott kapros juhtúróval. A Kalóz Strandbisztró a fish and chips mintájára idén a Pho levessel játszott, Főlevest kóstolhattunk májgombóccal, cérnametélttel és burgert is kínáltak magyar tarka húsából. Az Aura Hotel harcsahalászlével, ráczponttyal ás túrógombóccal készült. A FrissTeraszon charolais marhából készült burgert kínáltak. A Borbarátok nyúlgerincet és sajttortát hoztak, a Bonvino orgonakrémlevest és serpenyős marhát, a füredi Sparhelt pedig füstölt marhanyakkal és tavaszi zöldségekkel készült.

Pincészetek is felvonultak, kóstolhattuk a Söptei, a Garamvári, a Dobosi, az Istvándy, a Bujdosó, a Laposa vagy a Pócz pincészet borait, pezsgőit. Desszertnek pedig a gyenesdiási Kalmár (Sütis) Móni és Szilágyi Ágnes (volt Villa Gréta cukrászda) süteményeit.


 Még egy fontos esemény helyszíne volt a komp.

Itt mutatták be a Balatoni Kör új gasztrokiadványát, Kóstold Körbe! címmel.

A kiadvány egyébként a Magyar Konyha magazin júniusi számával is egybe lesz kötve, így a vendéglátóhelyek mellett az újságárúsoknál is megjelenik. A kiadványban 50 vendéglátó- illetve szálláshely szerepel a Balaton körül, közepén térképmelléklettel.

 Azt is mondhatjuk, hogy a Balatoni Kör egy önzetlen szervezet, hiszen a tagok egymást is szívesen ajánlják vendégeiknek, mint olyan minőségi szolgáltatókat, ahol nem éri csalódás a látogatót. A Balaton körüli legszínvonalasabb termelők (éttermek, borászatok, cukrászdák) ételei-italai mellett zongoramuzsika (Ökrös Károly –Budapest Bár) is szólt a komp fedélzetén.