2011. évi 8. szám vezércikk

Balatoni titok - A legjobb éttermek, halsütők, cukrászdák

Balatoni titok - A legjobb éttermek, halsütők, cukrászdák

A Kistücsök továbbra is a Balaton legjobb étterme. Akad néhány rokonszenves kísérlet, ám a tópartot változatlanul uralják a buszos, cigányzenés "becsali" csárdák, a fantáziátlan kisvendéglők, amiket inkább vendégfogónak, mintsem vendégfogadónak kellene nevezni, s a "trendi", pörgős éttermek, ahol a "merdzsóval" érkező újgazdagok tesznek kísérletet arra, hogy kiejtsék a bersagliere laska nevet. Számos kudarc ellenére megkíséreltünk össze szedni tíz olyan éttermet, melyekért (ha nem is mindig könnyű szívvel, de) felelősséget vállalunk.

TOP 10 BALATONI ÉTTEREM

1. Kistücsök étterem

Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.
Közvetlenül a 7-es út mellett.
Tel.: +36 (84) 360-133
E-mail: kistucsoketterem@t-online.hu

A vidék ízei. A régió hagyományos fogásai és az évszakok friss alapanyagai modern konyhatechnológiával párosítva. A ré-gió legjobb borválasztéka. Nyáron fantasz­tikus kerthelyiség, amit Csapody Balázs, a tulajdonos csak így nevez: "a nappalim". (Interjúnk a tulajdonossal és a séffel a 6. oldalon. A Kistücsök receptjei a 12. ol­dalon.)

2. Villa Medici Hotel & Restaurant

Veszprém, Kittenberger Kálmán u. 11.
Asztalfoglalás: a Villa Medici étterembe: +36 (88) 590-072, a Nosztalgia kisvendéglőbe: +36 (88) 590-073
E-mail: villamedici@villamedici.hu

Bár Veszprém a Balatontól 14 kilométerre fekszik, a Villa Medici megéri ezt a kis ki­térőt. A Veszprém szívében, a Betekints-völgyben (az állatkert közelében) fekvő családias szállodában két étterem is mű­ködik. A Villa Medici igazi fine dining ét­terem, ínyenckonyhával. Az elmúlt évek­ben többször szerepelt Magyarország tíz legjobb étterme között. A Nosztalgia kis­vendéglő tradicionális magyar konyhát visz, rusztikus környezettel, nyitott kan­dallóval.

3. Chateau Visz

Visz, Berencsepuszta
Tel.: +36 (85) 710-003
E-mail: info@chateauvisz.hu

A hajdani grófi vadászkastély, a Jankovich-kúria helyén, 45 hektáros ősfás birtok kö­zepén épült szálló és gourmet étterem, a Somogyi-dombság lankái között, a Ka­posvár felé vezető 67-es úton, az M7-es autópályától tíz kilométerre. Különböző fórumokon többször választották Magyar­ország legjobb éttermének. A konyhát né­hány hónapja új séf, a dijoni születésű, 39 éves Olivier Marchand irányítja, aki tizen­hat évig Németországban dolgozott.



4. Kővirág panzió és étterem

Köveskál, Fő u. 9/a
Tel.: +36 (20) 568-4724
E-mail: koviragpanzio@freemail.hu

Nyitva szeptember közepéig hétfő-csütörtök 17 órától, péntek-vasárnap 12 órától
Ha Zánka felől érkezünk, akkor a falu ele­jén, ha Tapolca felől, akkor a falu végén találjuk ezt a bensőséges hangulatú, csa­ládi vendégfogadót. A táj a Káli-medence szelíd pannon vidéke, a hangulat mediter­rán, a konyha a Balaton-felvidék jellegze­tes ízeit párosítja a tradicionális magyar konyha fogásaival. Bodza-, gyömbér-és meggyszörp, hideg uborkaleves házi kecskesajttal, grillezett tök sült zöldséges kuszkusszal, roston sült harcsa, bundás sárgabarack akácmézzel. A rokonszenves fiatal házaspár (Mészáros György és Zakar Kata) 2007 óta vezeti a panziót és az éttermet.


5. Oliva étterem és grillkert

Veszprém, Buhim utca 14-16.
Tel.: +36 (88) 561-900
E-mail: oliva@oliva.hu

A Balatontól 14 kilométerre, Veszprém történelmi óvárosában áll az Oliva étte­rem, amit Mészáros Zoltán és Újhelyi Gá­bor tulajdonosok 2000-ben nyitottak meg. A vadszőlővel befuttatott belső kertben mediterrán hangulat fogadja az érkezőt.
Ropogós sertéscsülök sült hagymával, vörösboros kacsa grillezett édeskömén­nyel, serpenyős libamáj meggypálinká­val flambírozva. A ház egyik slágerére, a gyömbéres meggyraguval tálalt csoko­ládébombára húsz percet kell várni, de megéri, Tornyos Balázs desszertjéért so­kan Budapestről utaznak ide.

6. Majthényi présház és borozó


Balatonlelle, Kishegy

Tel.: +36 (20) 968-2397
E-mail: kat.konyari@freemail.hu

Konyári János, a híres balatonlellei borász birtoka a város feletti Kishegyen fekszik, négy kilométerre a városközponttól. So­kak szerint innen nyílik a legszebb kilátás az északi partra. Tény, hogy a mesébe illő, 1784-ben a villáműző Szent Donát tiszte­letére emelt barokk kápolna mellett fek­vő présház verandájáról lenyűgöző pano­ráma tárul elénk, és egy pohár szárhegyi borral a kezünkben órákig is csodálhatjuk a fényárban úszó Balatont. Az ételkínálat tisztességes: libamáj, kemencében sült liba-és kacsacomb, báránycsülök, borjú­paprikás. Ha nagyobb társasággal kereke­dünk fel, a biztonság kedvéért telefonál­junk Konyári Katalinnak, aki a présházat vezeti. Nem fogjuk megbánni.

7. Eszencia étterem és borbár

A Silver Resort Hotelben
Balatonfüred, Zákonyi sétány 4.
Asztalfoglalás: + 36 (87) 583-032, +36 (87) 583-001 E-mail: sales.balaton@silverresort.hu

Az idei Torkos csütörtökön megnyílt étte­rem vezetői a sajtótájékoztatón azt nyi­latkozták, hogy a szemesi Kistücsök észa­ki vetélytársai szeretnének lenni. Céljuk: "gasztronómiai alternatívát nyújtani a Balatonon". Szerződtették a fiatal séfet, Ruga Endrét, és megkísérelték a reform­kori Füred tradicionális étlapját és a mai, modern kulináriát ötvözni. A beszállítókat azonban még nem találják, és a pincér­nők is szívesebben fürödnének a Balaton­ban, mintsem hogy kivasalják az abroszt. Ennek ellenére az Eszenciában történik valami, és ezt a gebines, dagonyázó ba­latoni álgasztronómia világában illik ész­revenni.


8. Söptei pincészet és étterem

Csopak, Istenfia u. 5.
Tel.: +36 (87) 340-201, + 36 (30) 520-8382
E-mail: sopteirobert@sopteipince.hu

Csopak felett, a főúttól néhány percre a Pécselyi-medencében fekvő családi bo­rászatot és éttermet - ahogy ez a Bala­ton-parton másutt is megszokott - apa és két fia, azaz Söptei Géza, illetve Zsolt és Róbert viszi. Utóbbi a főszakács. Ott­létünkkor karalábé-krémlevest, marinált pontyot,szarvashátszínt mákos-krumplis nudlival, epres tiramisut, valamint tartósí­tószer nélkül készült szűretlen szőlőlevet, elegáns sárgamuskotályt kínáltak. Igyek­vő, becsületes konyha, hamisítatlan Bala­ton-felvidéki hangulat. Az étterem húsvét­tól szeptember végéig tart nyitva, a borok, a szőlőlé megvásárolható.


9. Bakos kisvendéglő

Szigliget, Iharos utca 4.
Tel.: +36 (87) 461-210, +36 (30) 994-5040
E-mail: attila@bakosvendeglo.hu

A Keszthely felé vezető 71-es főúton a badacsonytördemici elágazásnál balra, körülbelül egy kilométerre, az avasi temp­lomrommal szemben úgy húzódik meg az Antal-hegy aljában a Bakos kisvendég­lő, mint valami boszorkánytanya. Valójá­ban az is, hiszen Bakos Attila vendéglős közel húsz esztendeje ki sem mozdul csa­ládi fényképei, csecsebecséi közül. A fala­kon minden négyzetcentiméteren fotó és kordokumentum: a család és a Monarchia házi múzeuma ez. Régi a fogadó (vincel­lérháznak épült 1936-ban), és régies a me­nükártya is. Ám a kottában (itt így nevezik az étlapot) találunk bodza-és áfonyaször­pöt, sóskaerőlevest szarvassonkával, cső­ben sütött erdei csalánt, máglyarakást és a fogadós asszony kedvencét, szilvalek­várral kínált mákkockát is. Egyszerű fa­lusi kocsma ez, kedélyes pont a balatoni vendéglátás sivár mocsarában. Az étte­remmel szemben található a Wass Albert emlékpark, amit a fogadós a saját telkén közadakozásból emelt.

10. Szent Orbán borház

Badacsony, Kisfaludy Sándor u. 5.
Tel.: +36 (87) 431 382
E-mail: storban@szeremley.co
Kedden szünnap

A 71-es főútvonalon Keszthely felé halad­va, a badacsonytomaji vasútállomást el­hagyva, az Árok utcán a Kisfaludy-ház irá­nyában áll a borház. Szeremley Huba, az ismert borász festői környezetben, a ven­déglővé átalakított régi pincében kínálja borait és szürkemarha-, mangalica-és bi­valyhúsból készült sonkáit, vastagkolbá­szait. Néha a kenyeret is maga süti. Pazar kilátás.

TOP 10 BALATONI HALSÜTŐ

Igazi retró. Düledező büfék, hullámpala, paprikás olajszag, sorban állás, sör, rozéfröccs, strandpapucs, fecske fürdőga­tya. Hekk, keszeg, lángos, pala­csinta, sült kolbász. Koviubi, ha van. Nagy szelet puha kenye­rek. Életérzés. Időutazás a het­venes évekbe. A balatoni gaszt­ronómia utolsó mohikánjai a halsütők.


1. Sió halsütő

Siófok, Vitorlás u. 1-3.
Tel.: +36 (20) 363-3470
Nyitva tartás: egész évben

A siófoki vitorláskikötőbe vezető úton, a kikötő előtt. Huszár László mesterszakács nem mai gyerek, ezért amikor belép vala­ki az üzletébe, és megkérdezi, "Hát aztán a keszeget meg tudja-e sütni jól?", csak rábök a saját hajára: "Nem látja, hogy ebbe őszültem bele?" Balatoni halászle­vet, egészben sült süllőt, keszeget, rántott pontyot, hozzá görög uborkasalátát kínál. És ebben a műfajban bármikor felveszi a versenyt a tópart bármelyik éttermével.

 
 
 
 


2. Oszi bácsi keszegsütödéje

Szigliget, Soponya utca 
Tel.: +36 (30) 969-1695


A szigligeti strandon, a főbejárattól balra már látjuk kiírva: "Oszi büfé". De Juha Gyu­lát még az egynapos turisták is Oszi bá­csiként emlegetik. 67 éves, és közel negy­ven éve süti a halat - tengerészsapkában. Ő a balatoni keszegsütők fejedelme. Foga­lom. Az a jófajta vidéki kedély, amit már csak Eötvös Károly anekdotáiban talá­lunk meg. Például: "Egy nyegle fiatal oda­szól a békésen horgászó öregnek: - Tata, harapnak a halak? - Á, dehogy! - hunyorít az öreg. - Nyugodtan megsimogathatod őket." Taróczy Balázs wimbledoni tenisz­bajnok és Pap Vera színésznő is ide jár.

 
 
3. András büfé

Balatonszemes, Arany János utca 90.
Tel.: +36 (30) 913-1730

A 7-es úton, Balatonlelle felé haladva a 132-es kilométernél jobbra, alig száz méterre a parton. A Balaton egyszerű fiai csak Bandibüféként emlegetik. Nem csoda, hiszen Vincze András harminc éve süti itt a fogast meg a keszeget. Rán­tott karaja, hagymás burgonyás salátá­ja híresebb a déli parton, mint Heston Blumenthal csigakásája. Tesz is bele min­dent: apróra vágott sonkát, főtt tojást, uborkát, tejfölt. A hetvenes évekbeli de­sign sokakat vonz ide: törzsvendég töb­bek közt Légli Ottó borász és Bíró Lajos séf. Utóbbi, mielőtt átruccanna a Chateau Viszbe, előtte itt jól bevacsorál. A luxus­éttermeknél sosem lehet tudni. 

4. Jóbarátok halsütöde

Balatonalmádi, Budatava strand
Tel.: +36 (30) 936-2809
Nyitva tartás: egész évben

A Balaton egyik legrégebbi halsütödéje a strand bejárata mellett. Jelenlegi tulaj­donosa, Márkus Ferenc hat éve kínálja a sült keszeget, fogast, pisztrángot és a ve­gyes halászlevet. Tábla hirdeti, hogy hűsé­ges törzsvendégei Keszegfalvának nevez­ték el a büfét.


5. Halas Karcsi

Zamárdi-felső, Mókus u. 1/a
Tel.: +36 (84) 349-352, +36 (30) 974-8119

Csibrák Károly harminc éve süti a halat. Egy közepes süllőt másfél száz késvágás­sal irdal be. Nála keszeg, fogas, busa, balin háromszor annyi fogy, mint hekk. Specia­litása az egészben sült kősüllő, a rántott haltej. Szabó Gyula színész volt a leghíre­sebb törzsvendég, amíg meg nem betege­dett. De ide jár Benkő László, Búza Sándor, Földessy Margit is.

6. Kremánék halsütödéje

Siófok, Liszt Ferenc sétány 31.
Tel.: +36 (20) 314-0427, +36 (20) 434-0911

Kremán János 1959-ben elsőként váltot­ta ki a halsütésre szóló iparengedélyt. A nádtetős kis kerthelyiséget (az Ezüst­part szálló mögött) ma már a harma­dik nemzedék viszi. Csak halat árulnak, paprikás lisztben sült kárászt és kesze­get, roston sült süllőt, pisztrángot meg hekket. Igazi balatoni harcsa szerintük már nincs, azt sajnos már a telepítéskor ellopják. A 78 éves Holl Ferenc, az alapí­tó veje két dologra büszke az életben: a Máltai Lovagrend nagymesteri címére meg a halsütödére.

7. Hal-Álom halsütöde

Balatonszemes, Kikötő u. 4.
Tel.: +36 (70) 589-6753

Az utolsó kocsma a Balaton felől, a kikötő végében, kerthelyiséggel. Feltehetően az ország legfurcsább nevű büféje, bár a ma­gyar nép humorát nem illik alábecsülni, hiszen Hajdúböszörményben Mc Kajálsz, Mátészalkán Halcapone névvel működik sütöde. Újpesten van Mc HIV's Büfé, Nagy­venyimben Lúdtalp Betéti Társaság. Szó­val, aki a Hal-Álom halsütödébe betér, jog­gal mondhatja: "Egy életem, egy halálom, a keszeget kipróbálom!" De sütnek fogast, pontyot is, sőt Mikolai Mária, ha kérik, ké­szít harcsapörköltet is.

8. Halsütő

Balatonfűzfő, Föveny strand
Tel.: +36 (20) 974-9196 Nyitva tartás: áprilistól október végéig

A Föveny strand főbejáratától jobbra. Ozs­váth Józsefné tizenöt éve csak ötfajta ha­lat tart, ám ez az ötfajta hal (keszeg, ponty, süllő, pisztráng és hekk) mindig kapható. A legtöbb még mindig a hekkből fogy. Ez a legolcsóbb hal (300 Ft/10 dkg), és szálka­mentes. Ők két helyen bevágják a halat, hogy jobban süljön. Egyébként a hekket csak amatőrök irdalják. A halsütő mellett találjuk a Balaton legjobb lángossütőjét, a legendás Anna nénit.

9. Nádfedeles halsütő

Balatonlelle, Fogas utca
Tel.: +36 (30) 316-6779

A 40 éve működő halsütő Balatonlelle szí­vében, az állomás mögött található. Ré­gen a Balatoni Halászati Rt. halsütője volt, tavaly óta Szalai Sándor bérli. Profilja: sült keszeg, süllő, ponty, harcsa, hekk roston, halászlé, halsaslik. De árulnak marha-, szarvas-és harcsapörköltet is. A kerthe­lyiség valóban nádfedeles.

10. Halbolt és Halsütő

Balaton Autentikus Bio-és Látványpiac
Gyenesdiás, a Kárpáti korzón, a Madách utca végében, a játékstrand és a vasút között
Tel.: +36 (30) 277-3377

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halboltja és sütödéje. Európai uniós támo­gatással, nagy reklámmal megnyílt üzlet. A halat Siófokról hozzák, a választék sze­gényes, a halsütést még tanulják. De leg­alább van friss hal. Igaz, borsos áron.

TOP 5 BALATONI CUKRÁSZDA


1. Bergmann cukrászda

Balatonfüred, Petőfi Sándor u. 64.
Tel.: +36 (87) 341-087
www.bergmanncukraszda.hu
Bergmann cukrászda és kávéház
Balatonfüred, Zsigmond u. 1.
Tel:. +36 (87) 482-763
www.bergmanncukraszda.hu

(Cikkünk a 66. oldalon.)


2. Karolina kávéház 

Balatonfüred, Zákonyi Ferenc sétány 4.
Tel.: +36 (87) 583-098
E-mail: info@karolina.hu
www.karolina.hu

(Cikkünk a 62. oldalon.)

3. Marcipán cukrászda és kávézó

Siófok, Fő u. 174-176.
Tel.: +36 (84) 310-433, + 36 (30) 492-8045
E-mail: info@marcipan-kavezo.hu

Közel hetvenféle sütemény, remek piték (tönkölyös, barackos, szilvás), hatvanféle főzött fagylalt, a húszéves Marci pékség kenyerei, köztük a híres "favágókenyér".

4. Liget kávéház és étterem

Balatonalmádi, Véghelyi Dezső u. 1.
Tel.: +36 (88) 432-044, + 36 (20) 954-5650
E-mail: bumbi@sednet.hu

A Liget 1928-ban épült olasz stílusú kávé­háznak, majd kaszinóként, lokálként mű­ködött. A II. világháborúban a vadászpi­lóták törzshelye volt. Üzletvezető: Szabó Zoltán. Az Öregparkban, a hajóállomás­nál, közvetlenül a Balaton-parton találha­tó. A Kávéházi kalauz pár éve a legjobb vi­déki kávéháznak minősítette.

5. Márton cukrászat

Balatonlelle, Rákóczi u. 239.
Tel.: +36 (85) 554-950

Valamikor szebb napokat látott cukrá­szat a 7-es főútvonalon, a lellei körforga­lom előtt. Hatvanféle sütemény, húszféle fagylalt, köztük a ház két specialitása: az Esterházy-meggytorta és a Malakoff-torta.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.