Magyar Konyha
2017. április 11.Sajnos a magyar háztartásokból kiszorult a bárány, aki még ragaszkodik hozzá, leginkább húsvétkor fogyasztja. Mivel nem mindenki keresi, számos hentesnél nincs készleten, vagy csak fagyasztva – ha friss bárányt és nem öreg birkát szeretne, az alábbi boltokban biztosan megkapja.
A vásárlás gyakran Budapesten és szűk környékén a legnehezebb, hiszen vidéken számos helyen tartanak birkát, könnyebb a szép húshoz hozzájutni. Hogy segítsük olvasóinkat, összeállítottuk az alábbi listát, amely ugyan nem kizárólagos, de itt biztosan beszerezhetik a húsvéti bárányukat.
MészárSteak
Budapest, XII. Hegyvidék Központ
Tel: 36 (20) 571-5758
Nyitva tartás: hétfőtől-szombatig: 8.00 - 20.00
Gál Józsefben bízhatunk: a Hegyvidék Központban prémium minőségű bárány, marha, borjú mellett árul szárnyasokat és vadhúst is. A hosszú évek alatt széles törzsvásárló köre alakult ki, a vevőkkel való beszélgetések során kitapasztalta a különféle húsfajták közötti különbségeket, s mivel maga is főz, tökéletes beszállítókörrel rendelkezik. Kérésre beszerez bármit, báránymájat, borjúmirigyet, marhapofát, de pultján rendelés nélkül is megtalálunk mindent: bélszínt, osso buccót, stefániát, lábszárat, ököruszályt, sertésből, mangalicából teljes választékot, füstölt árut és jófajta kolbászokat.
Károly József hentesboltja
Budagyöngye Bevásárlóközpont
Budapest II. Szilágyi Erzsébet fasor 121.
Tel: 36 (30) 408-5355
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 8-19 óráig, szombaton 8-15 óráig
Buda egyik legismertebb hentese a Budagyöngye alsó szintjén Hús és hentesárú felirattal. Számos éttermek beszállítója, minőségi húsárúk, bressi csirke, fürj galamb, magyar tanyasi csirke, kacsa, liba, mangalica, marha és borjú a világ minden tájáról, bárány és kecske egyaránt kapható Károly József boltjában.
Húsbolt (C-VI-3) Vásárcsarnok
Budapest V., Vámház krt. 1-3.
Tel.: 36 (1) 366-3394
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 6-17 óráig, szombaton: 6-15 óráig
A csirkeudvar előtti C-VI-3. számú sarokstand. Felismerhető a bolt homlokzatára kiakasztott szürkemarhaszarvról. Most készleten is tartanak bárányt, de egész évben remek a kínálatuk: csontos borjúkaraj, érlelt, zsíros marha, borjúbríz, bárány, mangalica mindig kapható. A vevő kérésének megfelelően bontják az állatot, ha kell, együtt vágja a hasaalja szalonnát a malackarajjal, lehártyázza a húst, még főzési tanácsokat is kaphatunk.
Czimer és fiai húsüzem
Biatorbágy, Nagy u. 65.
Tel.: 36 (23) 310-302
Nyitva tartás: keddtől péntekig 7-12 óráig és 15-18 óráig, szombaton 7-12 óráig
Czimer Gyula két fiával (Gyula élelmiszeripari mérnök, Tamás szakács) együtt működteti a lassan évszázados családi vállalkozást a nagyudvaros parasztházban, amely hajdan ismert mészárszék volt. Saját készítésű füstölt és töltelékáruk, a legendás sváb húskenyér, több változatban is, ehető virsli, fenyőmagos pácban érlelt sonka, hagyományos sváb receptek szerint készült hurkák és kolbászok, löncshús. Sertés- és marhahúsból teljes választék, húsvét előtt az ország egyik legjobbját, a keleméri bárányt kínálják.
Sezgin - Török különlegesség
Budapest IX., Bp., Ferenc krt. 39.
Tel.: 36 (1) 266-9900, 36 (20) 972-2760
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9-19 óráig, szombaton 9-14 óráig
Sezgin neve fogalom Budapesten: 12 éves korában adta be apja Izmirben hentestanoncnak. Ott tanulta meg a húsbontást, az iszlám vágás (a halal) fortélyait. Lassan két évtizede költözött Magyarországra, 2000-ben nyitotta meg kis üzletét: specialitása a tejes bárány, a báránycomb, a borda, a lapocka, de árul csontos rostélyost, vesepecsenyét, saját töltésű, török fűszerezésű szalámit is, többféle marha- és bárányhúsból készült köftét (török fasírt), saslikot, csevapot, feta sajtot, török joghurtot, szezámkrémet, fügelekvárt, lencsét, csicseriborsót. Sezgin Magyarországon veszi a bárányt: „Nem szeretem, ha a hús messzebbről jön, mint százötven kilométer”
Lumi Húsbolt (Lehel Csarnok F 410)
Budapest XIII., Váci út 9-15.
Tel.: 36 (20) 599-6521
A Lehel téri piacon, a Bulcsú utcai bejárat felől a középső folyosón, balra az F 410-es stand.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 6-18 óráig, szombaton 6-14 óráig
2005-ben három fiatal hentes, Sallai János, Papp Norbert és Papp Viktor, akik mindhárman egy faluból, Dányról jöttek, megnyitották üzletüket a Lehel téri piacon, most természetesen bárányt is kínálnak, de van náluk sertés és jó marha is.
Molnár Húsüzlet
Budapest XII. Márvány u. 40.
Tel.: 06 (1) 355 - 18- 93
Nyitva tartás: keddtől péntekig 7-18 óráig, szombaton 7-14 óráig
Most nem kell rendelni a bárnyt, van készleten húsvét előtt. Érdemes hozzájuk betérni, a többi árujuk is remek: Solymáron füstölik a combot, tartját , oldalast, szalámit, híres a füstölt libamájuk, a csécsi szalonna és készítenek szajmókát is. Kizárólag magyar tőkehúsokat forgalmaznak, elsősorban hazai, kis húsfeldolgozók húskészítményeit pl.: tanyasi májast, eredeti marhabélbe töltött párizsit, disznótorost, pattanós virslit stb.
Szír élelmiszerbolt
Budapest XI., Karinthy Frigyes út 27.
Tel.: 36 (1) 279-1768
Nyitva tartás: mindennap 9-24 óráig
Chouman Mohamed Kheir 2000-ben nyitotta meg boltját a Karinthy Frigyes út Duna felőli oldalán. Tart birkát, borjút, csirkét is, de a legtöbben a friss bárányhúsért zarándokolnak el az üzletbe. Dabas melletti tanyáján Mohamed maga neveli a 150-200 állatot - többségük merinói. Saját kezűleg vág, az iszlám szabályai szerint. Bárányból kapható comb, lapocka, oldalas, gerinc, nyak és báránykolbász, borjúból hátszín, bélszín, fehérpecsenye.
Hungarikum hússzaküzlet
Budapest II., Fény utcai piac, II. emelet 4/5 üzlet
Tel.: 36 (1) 345-4248, 36 (30) 334-1334
Nyitva tartás: keddtől péntekig 7-17 óráig, szombaton 7-14 óráig
A gödöllői Radics Zoltánnak böllér volt minden felmenője. Ő maga is öreg mesterektől tanult, soroksári sváboktól, akik még kézzel verték ki a virslihez, a krinolinhoz a prádot (húspépet). Fő specialitása a mangalica és a szürkemarha, de természetesen húsvét előtt bárány is kapható.
Troya török élelmiszerüzlet
Budapest VIII., Népszínház u. 40.
Nyitva: H–P 8–21-ig,
Szo 8–20-ig, V 9-19-ig
A Troya nem szimplán bolt, hanem kulturális utazás is. Celalettin Karabacak, az egyik tulajdonos elmondása szerint a húsok csakis az iszlám vágás szerint kerülhetnek a hűtőbe. Az öt-hat méter hosszú pult mögött legtöbbször három-négy török fiú szorgoskodik: az egyik a fellógatott bárányt vágja fel, a másik húst darál, a harmadik pedig húst fűszerez köftének. Megtalálható itt minden – bárányból épp úgy, mint marhából.