Bor és társai

Macskajaj

Macskajaj

2011.12.20.

Receptek a szilveszter utáni másnaposságra

Aki éjjel legény, nappal lepény. Ha valaki rendesen betintáz, nem segít rajta sem az ametiszt amulett, sem a jéghideg zu­hany. De még a citrombedörzsölés, a mér­téktelen vízivás vagy a máriatövis sem. Rágcsálhat gyömbért vagy szőlőcukrot, bekaphat (utólag) néhány PartySmart kapszulát, Mr. Alkohol nem ereszti. Pedig népek és nagyivók számos csodarecep­tet legurítottak (másnapos) torkukon. Kínában lóagyvelő, Koreában égerfatea, a fáraóknál káposztalé, az Erzsébet kori Angliában borba fojtott angolna, Mon­góliában paradicsomos birkaszem volt divatban. A finnek a hering-vodka-szau­na szentháromságára, a cári Oroszország pedig az uborkalére esküdött.

Dante szerint a só józanít ki, James Joyce szerint a szódás tej. Ujházy Edének a ko­vászos uborkalé volt titkos fegyvere. (Bár ő óvatos duhaj lévén már borát is azzal itta.) Hemingway maraschinót és ku­bai fehérrumot lötykölt össze lime-mal, Hajnóczy Péter, korán elhunyt novellis­tánk gyógysörökhöz menekült. A vörös mámor egyik legnagyobb szakértője Venedikt Jerofejev orosz író. Hírhedett receptje a Komszomolka könnye koktél: levendulakölni, vasfű, szovjet arcszesz, körömlakk, szájvíz, limonádé. Tuti hatás. Egy deci után az emlékezeted tiszta ma­rad, ám józan eszedet elveszíted. A má­sodik deci után fordítva. Ha az egészet megiszod, megoldódik minden.

Sokan a ringlispíl módszerre esküsznek. Kutyaharapást szőrével. Nincs másnapos­ság, ha részeg maradsz. S ezt nem kisebb szaktekintély állította (már 1694-ben), mint a híres orvostudor, Felvinczy György: "Estvéli borital, ha fájtatja fejed, s rosszul vagyon attól mind az egész tested, ez lé­gyen orvosság néked attól, higgyed: reg­gel ismét azzal áztassad béled."

Pápai Páriz Ferenc XVII. századi doktor a tivornyáktól folyvást macskajajos Apafi Mihály fejedelmet így kúrálta: elébb ma­joránnás céklalé, majd "prüszköltető po­rok" aztán érvágás, purgálás, s végül "ke­mencéből kivett forró kenyér hasra való rákötözése", apróra tört gyömbérrel meg­hintve. Sokak szerint a másnaposságot csak a halál gyógyítja. Vagy a KGB-kémek számára kifejlesztett csodaszer, az RU-21 kapszula. De annál még az ivás is jobb.

Csodareceptek másnaposságra

A katzenjammer tünetei: fejfájás, émely­gés, alvászavar, szapora pulzus, fényérzé­kenység. A legfőbb ok, hogy az alkohol ki­szárítja a szervezetet, elvonja az ásványi sókat, és leesik az ember vércukorszintje. A legfontosabb tehát a vízivás. A cukor­szint mézzel, néhány szem szőlőcukor­ral gyorsan helyrehozható. Jó egy bögre hideg tej is. Aztán jöhet a csalamádé, a káposztaleves. De vannak keményebb re­ceptek is. Csak erős idegzetűeknek.

A Gorcsev-koktél: konyak, rum, méregerős fekete, citromlé, orosz pezsgő, szódabi­karbóna, kapor, petrezselyem, angyalgyö­kér, nem keverve, jéggel összerázva.

Amerikai préripolip: nyers tojás, ketchup, bors, ecet, Worcestershire szósz. Aki ezt túléli, nincs félnivalója.

Nápolyi turmix: forró feketekávéba (ter­mészetesen cukor nélkül) citromlevet fa­csarunk, és szalmaszállal megisszuk.

Francia gyógykoktél (ahol a macskajaj­nak "gueule de bois", azaz fafej a neve): frissen őrölt szerecsendiót, cukrot, nyers tojást citrommal és pernod-val (csillagánizslikőrrel) összekeverünk, és felhajtjuk.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább