Cikkek

Zirig Árpád

2020. október 15.

Ma, október 15-én fél kilenckor a spanyol csapattal elrajtolt a Bocuse d’Or kétnapos európai válogatóversenye. A Veres István vezette magyar egység csak holnap kezd – addig összeszedtünk öt fontos tudnivalót a séfek legkomolyabb szakmai összecsapásáról.

1. Mi ez?

A Bocuse d’Or a séfek legkomolyabbnak tartott nemzetközi bajnoksága. A világverseny döntőjét Lyonban tartják minden második évben – a páros években a kontinentális versenyek zajlanak, az ideit Tallinnban, Észtországban tartják október 15-16-án. A Covid miatt a verseny történetében először nézők és hangos szurkolók nélkül dolgoznak majd.

2. Mit csinálunk ott?

Nem először megyünk oda, a magyaroknak már van versenytapasztalata:
2012 – 2013 Széll Tamás
A márciusi európai selejtezőn a 9. helyet szerezte meg. A 2013. januári lyoni döntőben a 10. lett.
2014 – 2015 Molnár Gábor
A stockholmi európai selejtezőn Molnár Gábor bejutott a lyoni döntőbe, ahol a 13. helyet szerezte meg.
2016 – 2017 Széll Tamás
A budapesti európai döntőt Széll Tamás nyerte, majd a 2017-es lyoni világdöntőn 4. lett.
2018 – 2019 Pohner Ádám
A torinói európai döntőből 8. helyezéssel továbbjutott a lyoni döntőbe, ahol a 12 lett.

3. Meddig tart?

A verseny kétnapos lesz: a megszokott húsz helyett a koronavírus miatt idén csak 16 ország vállalta az indulást. A mai napon a spanyol, a holland, az izlandi, az észt, a dán a svéd és az örmény és a lengyel csapatok versenyeznek – a holnapi nap a lett, magyar, finn, francia, svájci, olasz, orosz és norvég nemzeteké – Veres István és commis-ja, Molnár Bence másodikként, 8 óra 40 perckor kezd majd.

4. Mit főznek?

A versenyzőnek kell 5 óra 35 perc alatt kell elkészíteni a hal- és hústémáikat, amelyet egy kóstoló zsűri értékel, a konyhai munkájukat pedig egy konyhai zsűri pontozza. Két kötelező alapanyaggal dolgoznak: harcsa a hal-, fürj a hústéma. 14-14 adag étel a feladat, előbb a haltányérral kell elkészülniük, amit tányérszervizben visznek a zsűri elé. A következő a hús, amit mesterien dekorált dísztálon körbe visznek, majd kiporcióznak. Az, hogy jól időzítsenek, minden elkészüljön, minden optimális hőmérsékletű, állagú és külalakú legyen, komoly szakmai feladat – erre hónapokig készülnek a csapatok – a magyar csapat edzője Volenter István.

5. Ki lesz a zsűri?

Az észtországi verseny elnöke az észt Dimitri Demjanov, a tiszteletbeli elnök az angol Clare Smyth. A zsűri élén az amerikai Philip Tessier áll majd. A kóstoló zsűri a részt vevő csapatok vezetőiből áll – a magyarok részéről a korábbi európai győztes, Széll Tamás ül majd a terített asztalnál.

+1

A versenyt élőben is követheti az alábbi linkre kattintva.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra