Cikkek

Gonda Mariann

2022. május 8.

Az Egyesült Királyságban idén az év eseménye minden kétséget kizáróan a II. Erzsébet trónra lépésének 70. évfordulójára szervezett ünnepségsorozat.

Lesz minden, amit egy ilyen esemény megkíván: a június 2-án kezdődő négynapos munkaszünet ideje alatt többek között katonai parádé, lovas derby, koncertek és utcabálok, pudingverseny és nagyszabású lakomák színesítik a programot.


A britek rajongása kiapadhatatlan uralkodójuk iránt, és nemcsak a gagyi ajándéktárgyak, hanem a különböző élelmiszermárkák limitált szériás termékei is jól fogynak.

Kép: Fortnum & Mason

Számos igényes alkotás is megemlékezik az évfordulóról, köztük a The Platinum Jubilee Cookbook, amelyhez Károly trónörökös és felesége, Kamilla írtak előszót. A walesi herceg és a cornwalli hercegné ebben rámutatnak arra, hogy hét évtized alatt hogyan jutott el a brit étkezési kultúra a háború utáni évek szűkös és egyhangú választékától addig, hogy mára a legnagyobb nyitottsággal viszonyul más népek kulináris örökségéhez.


Az viszont nem változott, hogy

az étel közös elfogyasztása továbbra is spirituális jelentőséggel bír

a kapcsolatok építésében, a nézeteltérések elsimításában - akár a mindennapi életben, akár diplomáciai szinten.

Az étkezés a diplomácia lelke

Ez a mondás Lord Palmerston, a 19. századi Egyesült Királyság egyik legjelentősebb politikusa nevéhez fűződik, aki a Brit Birodalom fénykorában összesen 16 éven át ült a külügyminiszteri bársonyszékben és kétszer választották meg miniszterelnöknek. Ennek szellemében állította össze Ameer Kotecha a rendhagyó receptgyűjteményt.

A szerző diplomataként, szakácsként és gasztronómiai íróként kellő rálátással rendelkezik a témára.

Több évet töltött külügyi szolgálatban New Yorkban, Nyugat-Afrikában és Hongkongban. Étterme volt London Pimlico negyedében és rendszeresen publikál a The Spectator, a Town & Country és a Harper’s Bazaar magazinokban.

Kép: Ameer Kotesha

A jubileumi kiadvány megjelenését hosszú évek kutatómunkája előzte meg: Kotecha
a külügyi levéltárban kutakodott a diplomácia frontvonalából származó kulináris anekdoták után,

nagykövetségek séfjeivel beszélgetett az ételek által közvetített üzenetek politikai jelentőségéről, feltérképezte azokat a kiváló brit alapanyagokat, amelyeket világszerte büszkén szolgálnak fel a képviseleteken a fogadó ország étkezési hagyományaival ötvözve.

Kép: royal.uk

II. Erzsébet minden korábbi rekordot megdöntve immár 70 éve ül az Egyesült Királyság trónján, ennek apropóján a szerző
a külképviseleteken szolgáló alattvalók nevében pontosan 70 recepttel tiszteleg az uralkodó előtt,

amelyeket nagykövetségi gálavacsorák, sok esetben királyi látogatások alkalmával készítettek el.

Olyan receptek szerepelnek például a könyvben, mint

a spanyol marmelád a madridi követségről,

a zöld curry hallal az iszlámábádi képviseletről,

a zöldséges-húsos jollof rizs Abujából,

a kardamomos bárány az új-delhi képviseletről,

Kép: Wikipedia

a Wellington csirke a lisszaboni követségről,

a karamellás almás-rebarbarás morzsasüti a külügyi államtitkárság nem hivatalos vidéki rezidenciájaként használt Chevening House konyhájáról,

a whiskys vajas kenyérpuding a washingtoni követségről

Kép: Wikipedia

vagy a James Bond-filmekből ismert titkosszolgálat, az MI6 vezetőjének gyümölcsös karácsonyi pitéje.

A 336 oldalas, keményborítású könyv a Bloomsbury kiadó gondozásában jelent meg, David Lotfus fotóival illusztrálva, Marie O’Shepherd művészeti vezető közreműködésével.

Kotesha az őt illető teljes jogdíjat két királyi alapítványnak ajánlja fel:

a Queen's Commonwealth Trust és a The Prince of Wales's Charitable Fund a Nemzetközösség országaiban támogat kisebb közösségeket.

Kedvcsinálóként álljon itt a gaborone-i külképviseletről származó marhahúsos tekercs receptje.

Seswaa & English Mustard “Sausage” Rolls

A seswaa, ami nem más, mint omlósra főtt és fakanállal összetört marhahús, az ország nemzeti étele. Ünnepi fogás, amelyet rendszerint nagy mennyiségben készítenek, hiszen egy házasságkötés vagy temetés alkalmával egy egész falut kell vendégül látni. Tradicionálisan szabadtűzön, háromlábú vaslábasban férfiak főzik.

Kép: Wikipedia

Azonban hiába ízletes étel, eredeti formájában nem praktikus követségi fogadásokon. Ezért Sian Price nagykövet kérésére Katsu Kgafela követségi szakács többféle receptet kísérletezett ki, hogy a seswaa beilleszthető legyen a hivatalos koktélok repertoárjába. Készült belőle gombóc, tavaszi tekercs és szamósza, de a legnagyobb sikert a brit partik sztárja után szabadon, a leveles tésztába tekert verzió aratta.

Kép: Clarence House Instagram

Hozzávalók:

50 dkg csontos marhahús (például lapocka)

4 dkg só

1,5 dkg őrölt feketebors

2 evőkanál angol mustár

1 tojás enyhén felverve

50 dkg házi vagy konyhakész vajas leveles tészta

Elkészítés:

Helyezzük az egész marhahúst egy vastagaljú lábasba a sóval és a borssal, öntsük fel vízzel, hogy éppen ellepje. Nagy lángon forraljuk fel, majd vegyük takarékra és lefedve főzzük 2-2,5 órát, amíg a hús le nem válik a csontról.

Ha elkészült, öntsük le róla a felesleges vizet, szedjük le a húst a csontról és klopfoló vagy egy masszívabb fakanál segítségével trancsírozzuk szét.

A tésztából nyújtsunk 60x30 cm méretű téglalapot és hosszában vágjuk félbe. Kenjük meg mustárral, a széleken 2 cm-t szabadon hagyva.

Felezzük meg a húsmennyiséget és mindkét tésztalapon hosszában egy csíkban osszuk el a tölteléket. Kenjük meg a széleket tojással és tekerjük fel a tésztát. Villával nyomkodjuk végig az illesztést, majd egy éles késsel vágjuk tetszőleges méretű darabokra. Koktélfalatokhoz a 2-3 centis méret az ideális.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a tetejét tojással és 200 (légkeveréssel 180) fokos sütőben mérettől függően 25-35 perc alatt süssük aranybarnára. Melegen tálaljuk.

Forrás: 1, 2

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra